Secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Ivermectina nu este tratament pentru COVID-19"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 22:04
5104 citiri
Secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "Ivermectina nu este tratament pentru COVID-19"
Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii

Medicul Andreea Moldovan recomanda populatiei sa nu ia Ivermectina ca tratament pentru COVID-19, explicand ca, spre deosebire de celelalte antibiotice de uz veterinar care duc la interdictia de consum al produselor animale timp de sapte zile dupa tratament, Ivermectina vine cu o interdictie de consum timp de 28 de zile, fapt care demonstreaza gradul de toxicitate.

"Fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente si cred ca oamenii trebuie sa fie constienti ca exista anumite categorii medicale, anumiti medici care pot sa ii ajute cu o prescriere corecta a tratamentului", afirma Andreea Moldovan.

"Practic, automedicatia este deficitara si periculoasa in orice domeniu, cu atat mai mult cu cat este vorba de infectia COVID si este o forma acum mult mai agresiva, au aparut alte tulpini care circula. Acest tratament cu Ivermectina a fost incercat, este descris in mai mute studii, dar din punctul de vedere al dovezilor stiintifice el inca nu este convingator ca eficace si nu are acele indicatii de utilizare in patologia umana. As da un exemplu care mi se pare sugestiv. Faptul ca el este folosit in medicina veterinara, animalele care sunt sacrificate dupa tratament cu antibiotice au interdictie de a li se consuma produsele timp de 7 zile. Pentru Ivermectina este timp de 28 de zile, deci clar este un tratament cu toxicitate pentru organismul care il primeste. Dar pentru COVID, deocamdata tot ce avem la dispozitie, chiar daca au circulat extrem de multe studii pe net (...) nu este recomandat in tratamentul infectiei COVID. Nu il luati, pentru ca este un medicament care nu va ajuta, ci doar poate sa intarzie acea prezentare la medic", a declarat Andreea Moldovan, luni seara, la Digi 24.

Andreea Moldovan, medic infectionist, face apel la colegii sai sa nu aplice pacientilor tratamente care nu sunt bazate pe dovezi stiintifice.

"Pur si simplu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa faca ceea ce stie sa faca. Eu nu o sa repar niciodata o masina, pentru ca nu ma pricep, la fel cum nici nu voi opera in sfera ORL pentru ca nu stiu sa operez in sfera ORL. Pe de alta parte, ceea ce stapanesc este partea de boli infectioase. Recomand si rog si indic si solicit ca cei care stiu sa trateze infectia COVID sa o faca pe protocol, pe kit, pe tot ce trebuie. Cei care nu au aceasta competenta si care nu se bazeaza pe niste dovezi medicale, stiintifice, clare sa nu o faca, pentru ca fac mai mult rau.

As vrea sa ne gandim cu totii la acele flyere cu tratamente care circula in populatie si sunt mai mult decat frumos redactate si foarte lizibile in care sunt o gramada de medicamente recomandate care nu au efect. Cele care nu au efect le poti lua ca placebo. Dar problema este ca printre aceste medicamente se strecoara, de multe ori, si unele care pot sa fie cu efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infectie. Si atunci fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente si cred ca oamenii trebuie sa fie constienti ca exista anumite categorii medicale, anumiti medici care pot sa ii ajute cu o prescriere corecta a tratamentului", a adaugat Moldovan.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#minister, #sanatate, #ivermectina, #tratament , #medici