Se intampla si in Romania: Dupa zece ani, vrea sa renunte la copilul adoptat

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 10:36
5324 citiri
Se intampla si in Romania: Dupa zece ani, vrea sa renunte la copilul adoptat
Foto: Arhiva

O femeie din Deva cere statului sa anuleze adoptia incheiata cu zece ani in urma, pe motiv ca a fost mintita de autoritati, care i-au declarat sanatoasa fetita iar aceasta sufera de retard mintal.

Povestea Mihaelei Popa, din Deva, care lucreaza de 15 ani in domeniul farmaceutic, incepe in 1999, cand a adoptat o fetita de un an si cateva luni dintr-un leagan de copii, dupa mai multe incercari esuate de a avea propriul copil. Femeia sustine ca a primit asigurari din partea medicilor ca micuta este "clinic sanatoasa", scrie Evenimentul Zilei.

Dupa un an, a aflat insa ca fata pe care a adoptat-o sufera de retard psihic si de autism.

"La iesire, mi s-a dat un certificat care atesta ca este clinic sanatoasa si nu m-am gandit sa merg cu ea la alt medic sa-i fac o contraexpertiza. Abia cand a trecut de 2 anisori, cu dictionarul Larousse in mana, am observat ca erau lucruri pe care nu le facea, desi ar fi trebuit sa le poata face la varsta ei. Asa ca am mers la un specialist si am aflat ca are retard psihic si autism. Cand a implinit 6 ani, am reusit sa obtin incadrarea ei in grad de handicap grav", povesteste Mihaela Popa.

A ingrijit-o mai bine de zece ani, timp in care viata ei s-a schimbat total, iar acum le cere autoritatilor sa anuleze adoptia. Mihaela spune ca nu mai are resurse materiale pentru a o intretine pe micuta cu nevoi speciale, trebuie sa-si creasca si copilul biologic, iar in 2008 si-a pierdut mama care o ajuta cu cei mici.

De altfel, dupa moartea mamei sale, Mihaela Popa a internat fetita intr-un centru specializat pentru copiii cu handicap sever, in conditiile in care fetita a ramas cu mintea unui copil de patru ani, cu un IQ evaluat la 33-35.

Copiii adoptati din Balcani au probleme psihice din cauza comunismului?

Baietelul trimis inapoi in Rusia va fi dat in grija unei familii

Desi a apelat la judecatori, actuala legislatie nu-i permite femeii sa restituie statului copilul.

"Asta s-ar putea intampla doar daca mama adoptiva ar muri sau daca cineva ar acuza-o de abuz asupra fetei", explica specialistii in adoptii, care nu vad cu ochi buni o modificare a legii astfel incat sa se permita anularea adoptiilor in astfel de cazuri. Acestia sunt sustinuti, de altfel, si de reprezentantii societatii civile, potrivit carora, o astfel de prevedere ar putea "legifera" abandonul copiilor adoptati odata ce nu mai sunt doriti de cei care i-au infiat.

"Parintii aflati in aceasta situatie pot doar sa declare ca-si abandoneaza copiii si astfel Directia pentru Protectia Copilului ar fi nevoita sa solicite anularea adoptiei, iar micutii pot ramane, oficial, in grija statului", sustin specialistii.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#adoptie copii, #abandon copil adoptat , #ancheta sociala