Scumpirea gigacaloriei, inca o cruce pentru statul asistential (Opinii)

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 23:58
4216 citiri
Scumpirea gigacaloriei, inca o cruce pentru statul asistential (Opinii)
Foto: Bloombiz.ro

Pentru RADET si clientii lui, captivi sau doar comozi, vine momentul adevarului, odata cu cele doua decizii foarte importante ale acestei veri - cresterea cu 37% a pretului gigacaloriei si eliminarea subventiei pentru familii cu venituri lunare mai mari de 2.500 de lei. De fapt, mai moare o bucatica din statul asistential, ceea ce (imi asum indignarea multora) e mai mult decat bine, e de-a dreptul igienic pentru societatea romaneasca.

RADET este un colos cu picioare de lut, o mostenire comunista mentinuta in viata artificial, impotriva regulilor economiei de piata. Orice specialist pe care l-am intrebat mi-a raspuns acelasi lucru: RADET nu are cum sa fie eficient, cat timp transportul agentului termic pe distante mari implica inevitabile pierderi foarte mari.

Comunistii care l-au inventat nu aveau insa astfel de apasari. Sistemul asigura inca o forma de egalizare, inregimentare si control asupra populatiei. Caloriferul si creierul erau in egala masura legate si dependente de conducta care venea dintr-un punct central. Egalitarismul era perfect: toti acelasi strop de caldura, toti acelasi frig. Scopul incalzirii centrale nu era asadar unul economic, ci unul perfid politic.

Cand scopul politic s-a dus, ar fi trebuit sa dispara si mamutii incalzirii centrale, asa cum s-a intamplat in Polonia spre exemplu, unde exista doar centrale mici pentru unul sau cateva blocuri. Dar in locul scopului politic au aparut interesele private ale capuselor clientelare care au gasit in RADET o vaca bugetara numai buna de muls, prin tot felul de contracte.

Intru prosperitatea clientelei, in regia de termoficare au fost pompate an de an subventii substantiale astfel incat, in mod artificial, incalzirea centralizata parea cu mult mai ieftina decat aceea asigurata prin centrale de apartament sau de bloc. Acest fals avantaj financiar era dublat de conditiile de debransare descurajant de restrictive si complicate, astfel incat captivii RADET sa se elibereze cat mai greu.

Pacaleala, adica diferenta pana la pretul real al gigacaloriei, era platita de fiecare dintre noi, din bani publici, indiferent daca in cele din urma beneficiam sau nu de agentul termic al RADET. In plus, mentinerea RADET se baza si pe o discriminare intre oameni cu venituri egale, in functie de sistemul de incalzire ales. Cei desprinsi de RADET nu au primit un sfant subventie pentru incalzire, ba chiar au contribuit prin taxe si impozite la subventiile de care au beneficiat clientii regiei care au venituri egale sau chiar mai mari. Caci, de fapt, nici macar nu era subventionat consumatorul. Ci clientela politica mufata la RADET.

Iata insa ca aceasta criza pe care o traversam a avut un efect benefic si a impus un moment al adevarului in privinta mamutului cu picioare de lut. Pretul gigacaloriei a ajuns la valoarea reala, sau in orice caz, mai aproape de aceasta valoare, iar subventia a fost limitata.

Discriminarea ramane, caci eu tot nu inteleg de ce familia care are centrala proprie si venituri sub 2.500 de lei nu primeste subventie, in vreme ce familia abonata la RADET, avand exact aceleasi venituri, primeste in continuare ajutor. Dar, macar, acest ajutor a fost cat de cat limitat. Sigur ca orice masura intarziata peste masura este cu atat mai dureroasa, dar asta nu inseamna ca nu trebuie luata.

In mod normal, ar mai fi necesara o relaxare totala a conditiilor de debansare, fara ca RADET sa mai aiba bete legale de pus in rotile celor care vor sa renunte la serviciile sale. Tare ma tem insa ca minunea nu va dura decat vreo trei zile. Caci vine ultima iarna inainte de alegeri si costul electoral al adevarului e intotdeauna mare.

In plus, nu cred ca beneficiarii politici ai supravietuirii RADET vor lasa usor prada din maini. Asa ca tare mi-e sa nu vedem ca fie primarul, fie guvernul salvator va baga mana in buget cat de-o subventie pentru linistea electorala.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#pret gigacalorie, #gigacalorie RADET, #pret incalzire Bucuresti, #subventii RADET , #radet
Comentarii
Poza mameluc
mameluc
rank 5
M
muscasifugi
rank 1
Scumpirea gigacaloriei, inca o cruce pentru statul asistential