Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandalul indemnizatiilor pentru mame: Ministrul Pislaru a ales populismul

Autor: Diana Tusa - deputat
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 09:35
8196 citiri

Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, a scos la iveala faptul ca 242 de persoane care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului (0,17% din numarul total al beneficiarilor) primesc circa o treime din bugetul alocat.

Bineinteles, studiul aruncat pe piata a fost insotit si de exemplele de rigoare: o persoana din Sibiu incaseaza o indemnizatie de 159.084 lei (adica 85% din venitul mediu lunar de 187.158 lei), o alta din Sectorul 1, Bucuresti, incaseaza o indemnizatie de 94.168 de lei, o persoana din Constanta primeste o indemnizatie de 56.132 lei... si lista continua.

Fata in fata cu asemenea sume, multi s-au revoltat. Altii au inceput sa strige "Dom'le, nu sunt bani!". Altii au inceput sa vehiculeze ideea reducerii indemnizatiilor de crestere a copilului sau macar a plafonarii lor.

Extrem de abil, ministrul Pislaru, cel de la care a pornit aceasta informatie, a iesit la ceas de seara, afirmand suficient: "Nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizatii. Noi am expus o realitate. Parlamentul trebuie sa gaseasca o solutie."

Toata aceasta mascarada a fost menita a arunca pisica din curtea ministerului in cea a Parlamentului.

Pe principiul: eu v-am informat, rezolvati voi. Insa ministerul, si nu Parlamentul, este cel care elaboreaza strategia privitoare la abordarea problemei natalitatii.

Daca nu ar fi fost vorba doar de populism, in starea lui cea mai pura, studiul ministerului ar fi oferit toate datele: care este ponderea indemnizatiilor minime, cate sunt medii si cate maxime.

Cu alte cuvinte, cat la suta dintre indemnizatiile acordate pentru cresterea copilului au la baza 0 contributie si cat la suta au in spate incasarea anterioara a unor venituri la bugetul de stat.

Iar, pentru a avea o imagine completa, studiul Ministerului Muncii ar fi trebuit suprapus peste datele oferite de Ministerul Educatiei: cati dintre copiii nascuti in ultimii ani sunt inscrisi la o scoala, cati dintre ei au luat Bac-ul, cati s-au angajat.

Realitatea este insa ca ministrul Pislaru, in prag de campanie electorala, a ales solutia benefica pentru domnia sa. Aruncam niste cifre pe piata, toata lumea le comenteaza, noi ne facem ca muncim si nu vrem taierea sau plafonarea indemnizatiilor, iar... FONDUL problemei este uitat!

Pentru ca, in dezbaterea adevarata referitoare la ce se intampla cu natalitatea in Romania, cuantumul indemnizatiei este doar o mica parte a acestei probleme extrem de complexe si de grave.

Stim cu totii, si cu siguranta o stie si domnul ministru, ca natalitatea in Romania este intr-o dramatica scadere. Sporul natural este negativ. Mai mult decat atat, studiile arata ca familiile cu venituri medii decid mult mai greu sa faca un copil, nu vorbim de mai multi.

La fel de bine, stim cu totii, si la fel de bine o stie si domnul ministru, ca nicio familie normala nu decide sa aduca un copil pe lume in functie de marimea indemnizatiei acordate de stat. Eventual, cuantumul acesteia reprezinta doar un factor.

Importante sunt insa altele, asupra carora un stat, care isi doreste in mod real si nu doar declarativ cresterea natalitatii, ar trebui sa se concentreze: imbunatatirea si extinderea serviciilor sociale (crese), a celor educationale (gradinite, scoli) sau/si a serviciilor medicale. Toate acestea, in paralel cu o legislatie predictibila astfel incat parintele sa nu se trezeasca, la sase luni dupa nasterea copilului, ca trebuie sa se intoarca la serviciu sau, dimpotriva, ca este obligat sa mai stea doi ani acasa.

Bineinteles, asa cum spuneam mai sus, domnul ministru Pislaru a ales varianta simpla, dar cu cele mai mari efecte din punct de vedere electoral: populismul.

Ce este anormal in a incasa o indemnizatie de crestere a copilului in raport de veniturile pentru care ai platit taxe si impozite?

Anormal este sa nu contribui cu un leu la bugetul statului, dar sa incasezi, iar si iar, aceasta indemnizatie.

E drept, in tara in care mai toate drepturile dobandite de la stat sunt speciale, contributivitatea, acel principiu clar si simplu care sta la baza oricarui sistem sustenabil, este uitat complet.

Cu atatea drepturi "speciale" normalitatea nu mai pare normala! Populismul, insa, da!

Diana Tusa - politician si avocat roman, deputat in Parlamentul Romaniei din 2008, fost Director General al Cancelariei Presedintelui Camerei Deputatilor (2006-2008), membru al Partidului National Liberal din 1998.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#indemnizatie copii , #indemnizatie mame