Sarkozy, catre Viviane Reding: Ia rromii in Luxemburg daca ii vrei!

Marti, 03 August 2021, ora 09:332567 citiri
Sarkozy, catre Viviane Reding: Ia rromii in Luxemburg daca ii vrei!
Foto: Daily Mail

Disputa intre Comisia Europeana si Franta privind expulzarile rromilor a devenit un schimb de replici dure intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, care este din Luxemburg.

Astfel, Nicolas Sarkozy a reactionat dur dupa criticile Comisiei Europene de miercuri, care ameninta cu procedura de infringement pentru expulzarile rromilor, despre care s-a constatat ca incalca dreptul european, informeaza The Guardian.

Franta, prinsa cu ocaua mica: expulzarile ii vizeaza pe rromi

Potrivit aliatilor lui Sarkozy, din partidul UMP, presedintele este ferm convins ca aplica legea si ca Franta nu are de ce sa fie criticata.

"(Sarkozy n. red)Spune ca nu face decat sa aplice legislatia europeana si cea franceza si ca Franta nu are de ce sa fie criticata. Dar daca luxemburghezii vor sa ia rromii la ei, n-ar fi o problema", a spus Bruno Sido, senator din partidul presedintelui francez.

Franta, amenintata cu declansarea procedurii de infringement pentru expulzari

Viviane Reding a folosit un limbaj extrem de dur miercuri, in critica fata de expulzarile rromilor din Franta. Ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a acuzat insa presedintele francez de ra-vointa, sustinand ca Viviane Reding nu a facut declaratiile in calitate de reprezentant al tarii de bastina, ci in numele UE.

Franta a expulzat pana acum sute de rromi si a demolat peste 80 de tabere ilegale. Romii au fost trimisi cu mai multe curse aeriene speciale in tarile de origine, majoritatea fiind din Romania si Bulgaria.

Desi autoritatile franceze au sustinut ca expulzarile sunt facute pentru ca rromii stateau ilegal pe teritoriul francez, o circulara a Ministerului de Interne francez care a ajuns in presa arata ca expulzarile ii vizau in special pe rromi, fiind facute pe baze etnice.