Sapte cupluri gay dau in judecata Romania la CEDO: Cer recunoasterea legala a familiilor lor

Marti, 18 Iunie 2019, ora 12:51
4640 citiri
Sapte cupluri gay dau in judecata Romania la CEDO: Cer recunoasterea legala a familiilor lor
Foto: Facebook/Asociatia Accept

Asociatia ACCEPT si 14 persoane care formeaza sapte cupluri stabile au dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a reclama incalcarea dreptului la viata privata si de familie in Romania.

Cuplurile sustin ca nu au putut accesa nicio forma legala de recunoastere si protectie a familiei lor si ca acest lucru are consecintele grave in viata lor de zi cu zi.

Intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com, se precizeaza ca partenerii nu sunt recunoscuti la spital sau in relatie cu alte unitati sanitare ca fiind apartinatori - prin urmare, ei nu pot sta unul langa celalalt la medic sau in spital si nu pot decide pentru celalalt in cazuri de forta majora, nu pot ridica de la morga corpul partenerului in caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obtinerea ajutorului de inmormantare.

Nu se pot mosteni unul pe celalalt prin intermediul mostenirii legale si nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurari de sanatate al partenerului.

"Cererea adresata Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost depusa de 14 reclamanti care formeaza 7 cupluri de persoane de acelasi sex, sustinuti de Asociatia ACCEPT. Am reclamat faptul ca statul roman si-a incalcat obligatia pozitiva de a acorda o forma de recunoastere si protectie legala familiilor formate din cupluri de persoane de acelasi sex.

Mai mult, am argumentat existenta unui tratament discriminatoriu prin care statul roman, in mod activ, a modificat cadrul juridic dupa anul 2009 pentru a preveni obtinerea unei forme de protectie juridica de catre aceste cupluri.

Am invocat incalcarea art.8 si 14 din Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viata privata si de familie si dreptul de a nu fi supus discriminarii pe criteriul orientarii sexuale si am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari si Altii contra Italiei (21 iulie 2015) ", a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului si membru al ACCEPT.

Una dintre familiile care solicita la CEDO reglementarea parteneriatului civil in Romania este formata din Florin Buhuceanu si Victor Ciobotaru. Celelalte 6 cupluri doresc sa ramana pe moment anonime.

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT in miscarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militand pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal.

Victor Ciobotaru este un absolvent al Institutului Teologic Adventist si organizeaza periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credinta in Dumnezeu. Florin si Victor au o relatie de cuplu de la inceputul anului 2015, fiind in al cincilea an de cand formeaza o familie.

"Suntem in situatia sa ne expunem viata privata in presa. Nu ne dorim sa fim in centrul atentiei, insa trebuie sa demonstram legiuitorului roman ca exista o nevoie sociala pentru reglementarea parteneriatului civil", a declarat Florin Buhuceanu.

Victor Ciobotaru se declara un om credincios si povesteste cat de greu i-a fost sa ajunga in acest punct in care si-a gasit fericirea.

"Dumnezeu este foarte important pentru mine inca de cand eram mic. Am avut nevoie de mult timp sa reconciliez orientarea sexuala cu credinta mea, intrucat Biserica respinde persoanele gay. Am invatat sa ma accept si sa ma inteleg, gasindu-mi fericirea langa persoana pe care o iubesc.

Este cel mai important om din viata mea. Nu am nevoie de recunoasterea bisericii ca Dumnezeu sa stie asta. Am insa nevoie de recunoasterea si protectia statului roman, ca orice alt cetatean", a spus Victor Ciobotaru.

"Curtea Constitutionata a Romaniei a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 in cauza Coman faptul ca persoanele LGBTI au un drept constitutional la viata privata si de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi si indatoriri.

In Romania, exista un conflict intre realitatea sociala si realitatea legala in care traiesc familiile gay, cu consecinte foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul si Guvernul refuza sa puna capat discriminarii.

Autoritatile participa in cunostinta de cauza la intretinerea si agravarea acestei situatii. In ciuda faptului ca cele 7 familii pe care noi le reprezentam traiesc impreuna de ani de zile, sunt cunoscuti si acceptati de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsa, colegi), legea nu le confera nicio recunoastere oficiala si nicio protectie legala.

Argumentul invocat iar si iar - absenta nevoii sociale - este unul mincinos. ACCEPT sta la dispozitia tuturor cuplurilor de acelasi sex din Bucuresti si din tara care doresc sa dea in judecata statul roman si le va reprezenta gratuit in instanta si la CEDO", a declarant Teodora Ion-Rotaru, director executiv Asociatia ACCEPT.

Vezi si Romania, condamnata la CEDO: Statul, complice ca a acceptat tacit violente impotriva homosexualilor

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Asociatia Accept Romania CEDO, #cupluri gay ROmania CEDO , #homosexuali