Salbatici si lanosi - Cum a prezentat presa externa protestul ciobanilor care au luat cu asalt Parlamentul

Autor:Ana Ilie
Miercuri, 04 August 2021, ora 19:5311380 citiri
Salbatici si lanosi - Cum a prezentat presa externa protestul ciobanilor care au luat cu asalt Parlamentul
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestul ciobanilor romani a fost prezentat de presa internationala, care pune manifestarea in contextul celor similare din Europa, cand mii de crescatori de oi au recurs la masuri extreme pentru a-si exprima nemultumirea, de exemplu eliberarea turmelor pe strazile capitalelor.

Un text AP, preluat de New York Magazine, Daily Mail si Fox News, scrie ca aproximativ 4.000 de ciobani romani au luat cu asalt gradina Palatului Parlamentului, marti, purtand pancarte pe care erau desenati catei si binecunoscutele cojoace mitoase.

"Cu toate ca aceste detalii pot crea imaginea unui protest pasnic, nu a fost asa", scrie corespondentul AP la Bucuresti. Politia calare a folosit gaze lacrimogene impotriva ciobanilor protestatari. Un oier ar fi strigat: "M-am nascut printre oi si o sa taiem capul parlamentarilor". "Nu putem trai fara cainii ciobanesti care sperie animalele salbatice. Ne cerem drepturile inapoi", a spus un altul.

Metodele ciobanilor de a protesta la adresa legii care le limiteaza numarul cainilor de stana "par a baga in sperieti pe cine trebuie; ministrul Agriculturii a anuntat ca legea trebuie schimbata 'urgent'". Sursa citata noteaza ca ciobanii nu si-au adus si cainii cu ei la protest.

ado.slave('adoceanromfhsoiroka', {myMaster: 'Z4cGu5r4kivksfrxyutiFOqoXs.70vrhY9VbICTy5sj.R7' });

Legea a fost introdusa de sustinatorii vanatorii, o modalitate de petrecere a timpului liber pentru elitele tarii inca din vremurile dictatorului Nicolae Ceausescu. Cu toate ca Ceausescu, care nu era un tintas prea bun, a fost rasturnat de la putere si in cele din urma ucis in urma unui proces sumar, vanatoarea a ramas o activitate favorita a celor instariti, care o asociaza cu aristocratia, arata AP.

Ciobanitul este coloana vertebrala a Romaniei rurale, cu 10 milioane de oi si 1,5 milioane de capre.

AFP scrie, intr-un text despre ciobanii "salbatici si lanosi" preluat de publicatii precum South China Morning Post, ca oierii nemultumiti au reusit sa patrunda in Parlament pentru a discuta problema cu membrii Comisiei de Agricultura.

"Nu putem tine oile doar cu unul sau doi caini la o turma intreaga. Vor sa ne amendeze daca lasam oile pe pasune dupa data de 6 decembrie. Ce sa ne facem?", s-a intrebat ciobanul Dumitru Dima.

Premierul Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura, a promis, marti, sa lucreze pentru a gasi o solutie la problema ciobanilor, mai noteaza textul citat editat inainte de decizia de azi a Guvernului de a suspenda prevederile legii vanatorii, care i-au nemultumit atat de tare pe ciobani.