Salbatici si lanosi - Cum a prezentat presa externa protestul ciobanilor care au luat cu asalt Parlamentul

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 14:36
11756 citiri
Salbatici si lanosi - Cum a prezentat presa externa protestul ciobanilor care au luat cu asalt Parlamentul
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestul ciobanilor romani a fost prezentat de presa internationala, care pune manifestarea in contextul celor similare din Europa, cand mii de crescatori de oi au recurs la masuri extreme pentru a-si exprima nemultumirea, de exemplu eliberarea turmelor pe strazile capitalelor.

Un text AP, preluat de New York Magazine, Daily Mail si Fox News, scrie ca aproximativ 4.000 de ciobani romani au luat cu asalt gradina Palatului Parlamentului, marti, purtand pancarte pe care erau desenati catei si binecunoscutele cojoace mitoase.

"Cu toate ca aceste detalii pot crea imaginea unui protest pasnic, nu a fost asa", scrie corespondentul AP la Bucuresti. Politia calare a folosit gaze lacrimogene impotriva ciobanilor protestatari. Un oier ar fi strigat: "M-am nascut printre oi si o sa taiem capul parlamentarilor". "Nu putem trai fara cainii ciobanesti care sperie animalele salbatice. Ne cerem drepturile inapoi", a spus un altul.

Metodele ciobanilor de a protesta la adresa legii care le limiteaza numarul cainilor de stana "par a baga in sperieti pe cine trebuie; ministrul Agriculturii a anuntat ca legea trebuie schimbata 'urgent'". Sursa citata noteaza ca ciobanii nu si-au adus si cainii cu ei la protest.

Autoritatile romane sustin ca ciobanii au caini agresivi care ucid animalele salbatice, iar interzicerea pasunatului in timpul iernii (alta prevedere a controversatei legi) protejeaza mediul. Ciobanii insista ca legea este un atac la adresa acestei indeletniciri milenare.

Legea a fost introdusa de sustinatorii vanatorii, o modalitate de petrecere a timpului liber pentru elitele tarii inca din vremurile dictatorului Nicolae Ceausescu. Cu toate ca Ceausescu, care nu era un tintas prea bun, a fost rasturnat de la putere si in cele din urma ucis in urma unui proces sumar, vanatoarea a ramas o activitate favorita a celor instariti, care o asociaza cu aristocratia, arata AP.

Ciobanitul este coloana vertebrala a Romaniei rurale, cu 10 milioane de oi si 1,5 milioane de capre.

AFP scrie, intr-un text despre ciobanii "salbatici si lanosi" preluat de publicatii precum South China Morning Post, ca oierii nemultumiti au reusit sa patrunda in Parlament pentru a discuta problema cu membrii Comisiei de Agricultura.

"Nu putem tine oile doar cu unul sau doi caini la o turma intreaga. Vor sa ne amendeze daca lasam oile pe pasune dupa data de 6 decembrie. Ce sa ne facem?", s-a intrebat ciobanul Dumitru Dima.

Premierul Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura, a promis, marti, sa lucreze pentru a gasi o solutie la problema ciobanilor, mai noteaza textul citat editat inainte de decizia de azi a Guvernului de a suspenda prevederile legii vanatorii, care i-au nemultumit atat de tare pe ciobani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#protest ciobani presa internationala, #protest ciobani Bucuresti , #ciobani