Salariul mediu net a crescut in februarie. Care sunt domeniile cu cele mai mari majorari

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 10:18
5925 citiri
Salariul mediu net a crescut in februarie. Care sunt domeniile cu cele mai mari majorari
Foto: Arhiva Ziare.com

Castigul salarial mediu net a crescut in februarie, nominal, cu 17,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.933 lei. Insa cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 13,6%, ritm scazut fata de cel inregistrat in ianuarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS).

In ianuarie, castigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 18,2% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.936 lei, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 14,4%.

In februarie, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut (+17,9%), dar in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei (-0,1%).

Totodata, indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 113,6%. Indicele castigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna februarie fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 205,1%, cu 1,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (6.683 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1728 lei).

In februarie, comparativ cu ianuarie, cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 20,6% in extractia minereurilor metalifere, respectiv de 14,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

In schimb, cele mai mari cresteri au fost de 8,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, de 8,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii si de 7,7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe).

In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,6%), respectiv in invatamant (+1,3%) . In sanatate si asistenta social, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,3%) comparativ cu luna precedenta.

Vezi si Cat au crescut salariile in 2018 la modul absolut si in raport cu scumpirile. Topul celor mai bine platite domenii

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#salariu mediu net crescut , #salariu