S-a incheiat sezonul gripal. Doar patru cazuri au fost diagnosticate in aceasta iarna. Cum s-a ajuns in situatia asta

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 23:15
Autor: Claudia Spridon
S-a incheiat sezonul gripal. Doar patru cazuri au fost diagnosticate in aceasta iarna. Cum s-a ajuns in situatia astaDoar patru cazuri de gripa au fost confirmate/Pixabay

Doar patru cazuri de gripa au fost confirmate in sezonul gripal 2020/2021, incheiat deja, arata cifrele Institutului National de Sanatate Publica. De altfel, in intreg sezonul gripal nu a fost confirmat niciun deces cu virus gripal.

Spre comparatie, in saptamana 20 din sezonul gripal 2019/2020 au fost inregistrate 2.417 cazuri de gripa, 63 de persoane decedand in urma infectiei cu tulpinile dominante de virus gripal.

Care au fost tulpinile dominante

Concret, in ultima raportare a INSP din acest an se arata ca numarul total de infectii respiratorii acute a fost de 46.140, cu 43% mai mic comparativ cu cel inregistrat in sezonul precedent, respectiv 81.831 de cazuri.

De la debutul sezonului gripal, din toamna anului trecut, tulpinile dominante au fost AH1, A si B, se arata in acelasi document.

Specialistii din sistem spun ca exista cateva motive pentru care diferentele sunt atat de mari. In primul rand, e vorba de masurile de protectie anti COVID-19 care au fost luate de romani, masca fiind esentiala pentru limitarea raspandirii virusului gripal, pe langa limitarea raspandirii COVID-19.

Orice viroza duce cu gandul la COVID-19

Mai mult, faptul ca scoala nu s-a desfasurat in format fizic in lunile de iarna a contat, de asemenea, in reducerea spre zero a cazurilor de gripa.

Exista, totusi, si o explicatie legata de suspiciunea de COVID la orice infectie respiratorie, afirma medici din sistemul de urgenta.

"Acum, orice viroza te duce cu gandul la COVID-19 si oamenii doresc consult si testare, macar un test rapid pe care il face personalul medical. Si atunci, au crescut foarte mult solicitarile tocmai pentru acest consult si testare. Si cazurile nu au mai fost vazute ca gripa", au explicat oficiali din sistem pentru Ziare.com.

Peste 2,3 milioane de romani, vaccinati antigripal

De cealalta parte, vaccinarea antigripala a avut un efect pozitiv. In plus, anul trecut au fost achizitionate 3 milioane de doze de vaccin antigripal prin programul derulat de Ministerul Sanatatii.

Dintre acestea, au fost folosite pana in prezent 2.382.287 de doze, in conditiile in care in sezonul gripal 2019/2010, cand Ministerul Sanatatii a achizitonat un numar de 1,5 milioane de doze au fost vaccinate 1,5 milioane de persoane aflate in categoriile de risc, respectiv bolnavi cronici, gravide, persoane trecute de 65 de ani, copii si personal medical.

 Articol citit de 4008 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Pauperovici
  08.04.2021, 01:12
  era covid continua
  inca multa vreme

  abia strastranepotii nostri daca vor face lumina asupra infectelor minciuni care au inlocuit toate bolile cu una singura
  medgidnicolai
  08.04.2021, 10:21
  doar 4 cazuri de gripa
  cea mai mare minciuna. restul le-ati transformat in covid 19 ca sunt avantajoase din punct de vedere financiar, pentru cei din domeniu si oamenii de afaceri interesati.
  vitoriggi
  08.04.2021, 02:35
  Ai si tu dreptatea ta , draga P
  Agreez , dar stranepotzii sunt o generatzie prea apropiata . Poate peste vreo 500-1,000 de ani daca intre timp nuse intampla un "glich" la PCurile de la Pentagon .
  Grebla
  08.04.2021, 03:42
  Traduce te rog !
  Habar nu am desprece vorbesti . Pentagon ?
  E raportare gresit si intentionat . Toata gripa e politica