Victor Costache: Nu va exista o criza de vaccin antigripal in sezonul 2020-2021, avem cel mai mic numar de decese din ultimii ani

Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:213469 citiri
Victor Costache: Nu va exista o criza de vaccin antigripal in sezonul 2020-2021, avem cel mai mic numar de decese din ultimii ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul demis al Sanatatii, Victor Costache, a declarat marti ca a fost demarata achizitia pentru noi doze de vaccin impotriva gripei sezoniere, in contextul in care cele 1,6 milioane de doze comandate pentru acest sezon au fost distribuite medicilor, in totalitate, pentru imunizarea populatiei, noile vaccinuri urmand sa fie disponibile in doua-trei saptamani.

"S-au distribuit toate cele aproape 1,6 milioane de doze de vaccin antigripal si rezultatele s-au vazut: rata de decese este de trei ori mai mica fata de anul anterior. (Pana - n.red.) astazi au fost inregistrate 39 de decese, iar ultimele au fost numai in cazul pacientilor varstnici, cu multiple comorbiditati.

(...) S-a demarat o achizitie suplimentara (de vaccinuri antigripale - n.red.), avem un contract-cadru de achizitie si, probabil, in doua-trei saptamani vom avea doze suplimentare", a spus Victor Costache la B1 TV.

Potrivit acestuia, campania de vaccinare impotriva gripei din acest an poate fi catalogata ca un succes, chiar daca aceasta ar fi inceput mai tarziu si cu probleme legate de distributie.

Ministrul Sanatatii a precizat ca anul acesta procedurile pentru achizitia vaccinurilor antigripale vor incepe in luna martie, pentru a fi evitate "greselile din anii anteriori".

"Anul acesta, in premiera, procedurile vor fi demarate in martie si in 2020-2021 nu va mai exista o criza a vaccinurilor, va putem asigura", a sustinut Costache.

Ministrul a reiterat aceste idei in timpul audierii de astazi din comisia de specialitate din Parlament, precizand ca la Ministerul Sanatatii a avut loc o intalnire pentru a se stabili necesarul de doze de vaccin antigripal.

Potrivit lui Costache, in actualul sezon, se inregistreaza cel mai mic numar de decese provocate de gripa din ultimii ani.

Comentarii