Rromii, 1000 de ani de discriminare

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 22:39
5218 citiri
Rromii, 1000 de ani de discriminare
Foto: Politia greaca

Unele tari au facut legi menite sa le suprime cultura si sa-i mentina la marginea societatii. Altele, ca Ungaria si Romania, i-au pastrat in sclavie in secolul 15. Rromii au devenit tinta exterminarii naziste 500 de ani mai tarziu.

Se estimeaza ca un procent variind intre 25% si 70% dintre rromii europeni au murit in Holocaustul din cel ce-al Doilea Razboi Mondial. De atunci, populatia rroma a ramas la periferia societatii europene, un fapt subliniat de acuzatiile de rapire aduse unui cuplu de rromi in Grecia, arata CNN.

Maria, fetita blonda, a sarit in ochii oficialilor care au vizitat o comunitate rroma, iar avocatul cuplului spune ca acestia au adoptat copilul de la mama ei biologica, fara insa a o face printr-o procedura legala.

Grupurile care apara drepturile minoritatilor spun ca acest caz urmeaza sa inrautateasca situatia rromilor. "Riscul este sa se adauge mai multe sterotipuri si rasism peste imaginea comunitatilor de rromi", a spus Dezideriu Gergely, director executiv al Cetrului European pentru Drepturile Rromilor.

"Ceea ce trebuie inteles e ca acest caz nu defineste populatia rroma. Trebuie sa il privim ca pe un caz individual care se poate intampla in randul oricarei minoritati. Infractionalitatea nu e legata de o minoritate anume", spune acesta.

Care e starea rromilor azi, se intreaba CNN. Unul din trei rromi este somer iar 90% traiesc sub limita saraciei. Multi locuiesc in tabere si caravane, dar e greu de spus cati prefera acest stil de viata si cati sunt obligati de faptul ca nu au alta solutie.

In Europa se gasesc intre 10 si 12 milioane de rromi, fiind cea mai mare minoritate europeana. Cei mai multi traiesc in sudul si estul Europei, desi sunt raspanditi pe tot continentul. Limba lor, care prezinta mai multe dialecte, se trage din sanscrita.

Sunt denumiti "gypsi" in unele tari pentru ca atunci cand au venit in Europa, intre secolele 8 si 10, oamenii au crezut in mod eronat ca acestia veneau din Egipt.

Termenul "gypsy" e considerat jignitor de unii rromi. Nomadismul lor are o cauza istorica, fiindu-le interzis, de-a lungul timpului, sa cumpere pamant sau sa se poata apuca de meserii stabile.

In al Doilea Razboi Mondial nazistii au omorat aproximativ 220.000 de rromi, cam 25% din rromii care traiau in Europa in acel moment.

Organizatia Amnesty International crede ca guvernele Europene continua sa discrimineze in mod activ populatia rroma. In Franta, guvernul expulzeaza rromi din taberele lor, ignorand hotararile tribunalelor, iar in Slovacia copiii rromi sunt tinuti in clase separate.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Rromii 1000 ani discriminare, #rromii discriminati europa, #rromi expulzati discriminati sclavi , #rromi