Românii înghit antibiotice ca pe bomboane. Topul județelor cu cele mai multe infecții nosocomiale

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 21:45
6054 citiri
Românii înghit antibiotice ca pe bomboane. Topul județelor cu cele mai multe infecții nosocomiale
Epidemiologii și microbiologii lipsesc din spitale FOTO Hepta

Românii consumă antibiotice în exces, cu 70% mai multe decât media europeană, arată cele mai recente date furnizate de Ministerul Sănătății.

Astfel, România se situează în primele cinci țări la nivel european din perspectiva consumului excesiv de anibiotice. Mai precis, ceva mai mult de 3% din populația țării noastre folosește antibiotice în fiecare zi, în condițiile în care este nevoie de o rețetă pentru a beneficia de ele.

Problema este că un consum ridicat de antibiotice favorizează apariția infecțiilor nosocomiale, situația din România fiind una îngrijorătoare, arata specialiștii.

Campioană la E-coli și acinetobacter

De asemenea, România se află pe primele locuri în Europa la germeni importanți în infecții nosocomiale și comunitare: MRSA, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli.

Totodată, infecțiile nosocomiale apărute la pacienți care sunt sau au fost recent internați reprezintă o categorie importantă prin faptul că sunt produse mult mai frecvent de germeni multirezistenți și de aceea uneori necesită tratamente antibiotice de rezervă.

"Infecțiile intraspitalicești pot fi luate atât din spital, de la personalul medical, de pe suprafețe, de la alți pacienti. Dar mai sunt și cazuri în care pacientul poate să vină de acasă cu aceste colonizări, iar in spital să le dezvolte pe fond de pacient tarat. Chiar dacă în prezent raportăm mai puține infecții nosocomiale, asta nu înseamnă că s-au luat măsuri țintite pentru reducerea lor, ci doar că anumite măsuri de protecție luate împotriva COVID au prevenit și răspândirea infecțiilor intraspitalicești", a declarat pentru Ziare.com Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Ce fel de infecții au fost raportate în 2021

Concret, în perioada ianuarie-martie 2021, au fost înregistrate 7.974 cazuri noi de infecţii interioare, din care: 429 cazuri determinate de septicemie, 3.435 cazuri determinate de infecții respiratorii, 2.361 de cazuri determinate de infecții digestive, 769 cazuri determinate de infecții urinare, 347 cazuri determinate de plagă chirurgicală.

Prin comparație, date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că în anul 2020 au fost raportate 4.814 infecții asociate asistenței medicale, semnificativ mai puține decât în anul 2019.

"Nu se raportează așa cum ar trebui să se raporteze. Aștept să văd cifrele de luna asta. E clar ca problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19. Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătura, dar sunt oameni care suferă, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sănătate", a explicat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o emisiune televizată.

În continuare, secțiile în care există cele mai multe infecții nosocomiale sunt cele de mare risc, precum chirurgia, ortopedia, arsurile, chirurgia reparatorie și, mai ales, terapia intensivă.

Concret, între 8% si 12% din pacienții spitalizați suferă, la nivel european, din cauza infecțiilor contractate în spitale, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează ca infecțiile nosocomiale afectează unul din 20 de pacienți spitalizati. Astfel, 4.1 milioane de pacienți din UE suferă și 37.000 de persoane mor în urma unor astfel de infecții.

Topul județelor cu cele mai multe infecții

În România, însă, Bucureștiul este cel care raportează cele mai multe infecții intraspitalicești, capitala fiind urmată în clasament de județele Iași, Timiș, Cluj, Sibiu, Satu Mare și Galați.

"Rata infecțiilor asociate asistenței medicale este un indicator al calității și siguranței pacientului. Dezvoltarea sistemelor de supraveghere pentru monitorizarea ratei infecțiilor asociate asistenței medicale este esențială în orice unitate sanitară, aceasta fiind metoda cea mai eficientă de a scădea rată infecțiilor într-o unitate sanitară", se arată într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere de Ministerul Sănătății, prin care se dorește înființarea unui Comitet Național pentru Prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a înfiinţat Registrul Naţional Unic al...
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Actorul Tudor Chirilă a lansat, luni, 15 aprilie, pe Facebook, un atac dur la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, despre care spune că este „partenerul fie și involuntar al...
#infectii nosocomiale, #infectii romania, #ministerul sanatatii, #infectii intraspitalicesti , #stiri sociale
Comentarii