Romanii si Pastele: 87% se declara religiosi, dar 1 din 5 nu stie ca sarbatorim Invierea - sondaj IRES

Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 11:37
4655 citiri
Romanii si Pastele: 87% se declara religiosi, dar 1 din 5 nu stie ca sarbatorim Invierea - sondaj IRES

Romanii se declara la fel de religiosi ca in ultimii ani, dar mai optimisti in ce priveste directia catre care se indreapta tara, arata o cercetare sociologica efectuata in perioada dinaintea sarbatorilor de Paste.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES in aprilie 2015 cu privire la obiceiurile, perceptiile si comportamentele romanilor cu prilejul Sarbatorilor Pascale, nemultumirea fata de directia in care merge tara este mult mai scazuta decat in anii precedenti in aceasta perioada.

Astfel, jumatate dintre respondenti cred ca directia in care se indreapta tara este una gresita, in timp ce 40% cred ca directia este buna. Spre comparatie, in perioada 2010-2013, in perioada Sarbatorilor Pascale, proportia celor care apreciau drept gresita directia in care merge tara se situa intre 69% (in 2013) si chiar 80% (in 2011), se arata in comunicatul IRES.

Schimbarea de pozitionare a romanilor cu privire la indicatorului legat de directia tarii a survenit dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, moment in care s-a inregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionati declarau la acel moment ca directia este una pozitiva).

Totodata, in acest an, procentul celor care spun ca banii pe care ii au pentru sarbatorile de Paste le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani - 39% in 2015, fata de 38% in 2013 sau 22% in anul 2011.

Romanii si traditiile de Paste - cati se declara religiosi, cati merg la biserica si cati tin post

Sondajul mai releva ca romanii raman traditionalisti in ceea ce privesc obiceiurile pe care le au legate de Sarbatorile Pascale.

Aproape 9 romani din 10 se autoapreciaza ca fiind religiosi. Procentul este unul stabil in ultimii 6 ani: 87% dintre respondenti s-au autoapreciat drept religiosi in 2015, 88% in 2013, 89% in 2012, 90% in 2011 si 86% in 2010.

Trei sferturi dintre participantii la studiu declara ca obisnuiesc sa mearga la biserica, procent relativ constant in ultimii 6 ani.

Doua treimi dintre participantii la studiul IRES - 67% - sunt de parere ca Sarbatorile Pascale ar trebuie sa fie sarbatorite la aceeasi data atat de catolici, cat si de ortodocsi.

Tot doua treimi dintre cei chestionati sustin ca tin postul Pastelui: 1 din 10 respondenti reusesc sa tina post intreaga perioada, 43% spun ca postesc doar cateva zile (miercuri si/sau vineri), iar 12% postesc in Vinerea Mare. O treime dintre cei chestionati nu obisnuiesc sa posteasca, procent in crestere in ultimii ani. Totusi 8% dintre cei chestionati sustin ca au tinut post negru in aceasta perioada.

80% dintre participantii la acest studiu spun ca obisnuiesc sa participe la slujba de Inviere, cu 5% mai putini decat in 2013. Cat priveste slujba din Duminica de Paste, 61% spun ca obisnuiesc sa participe.

1 din 5 romani nu stie ce sarbatorim de Paste

Aproape toti cei chestionati spun ca sarbatoresc Pastele, insa 2 din 10 respondenti nu cunosc semnificatia acestei sarbatori. In timp ce 82% spun ca de Paste se sarbatoreste invierea lui Hristos, 7% cred ca sarbatorim nasterea lui Hristos, 3% dau alt raspuns, iar 4% nu stiu sau nu isi amintesc.

6 din 10 respondenti sustin ca in regiunea in care locuiesc nu sunt obiceiuri traditionale specifice Sarbatorilor Pascale. Dintre cei 35% care spun insa ca exista obiceiuri traditionale, cei mai multi mentioneaza: vopsitul oualor (16%), mersul la "udat"/ "stropit" (14%), mersul la biserica in noaptea Invierii (8%) sau taierea mielului (5%).

Ce fac romanii de Paste

Un sfert dintre romani au concediu de Paste in acest an (26%), dar o mare parte dintre respondentii participanti la studiu - 82% - spun ca vor sta acasa de Paste si doar 4% spun ca vor pleca intr-o excursie.

Peste 60% dintre cei chestionati vor primi musafiri in zilele de Paste. Printre cei primiti in vizita se afla membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiati (27%). Doar 6% vor primi in vizita colegi de serviciu.

In privinta preparatelor traditionale de Paste: aproape jumatate dintre respondenti - 49% - spun ca in familia lor se face de fiecare data pasca, iar 43% vor cumpara in acest an carne de miel.

Vinul de casa ramane bautura alcoolica preferata de romani pentru sarbatorile de Paste pe care le petrec acasa - 48%. Tuica este si ea in top - 12%, urmata de bere - 10%. 20% dintre cei chestionati spun ca in familiile lor nu se consuma bauturi alcoolice.

Sondajul a fost efectuat in perioada 4-6 aprilie, pe un esantion de 1.006 persoane cu varste de cel putin 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 3%, iar tipul esantionului este multi-stratificat, reprezentativ la nivel national.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#romani sondaj Paste, #romani obiceiuri Paste, #romani traditii Paste , #Paste