Ce pastile caută românii pe piața neagră pentru a se trata singuri de COVID. ”Vin cu lista primită de la vecinul care a avut boala”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 21:50
11194 citiri
Ce pastile caută românii pe piața neagră pentru a se trata singuri de COVID. ”Vin cu lista primită de la vecinul care a avut boala”
Românii fac stocuri de medicamente FOTO Pixabay

România se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus de la debutul pandemiei. Doar marți, aproape 19.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la nivel național.

Speriați de ideea de a merge în spital sau chiar la medicul de familie pentru o consultație, mare parte din oameni au dat năvală în farmacii pentru a-și cumpăra, la liber, medicamentele care se administrează în tratamentul bolii.

Astfel, farmaciile au ajuns în situația de a rămâne fără o serie de produse destinate tratamentului COVID-19 în farmacii. Și nu este vorba doar de farmaciile de lanț, care de regulă sunt mai bine aprovizionate, ci și de farmaciile comunitare sau cele de cartier.

Care produse sunt de negăsit în farmacii

Concret, printre medicamentele care sunt de negăsit sau se găsesc cu mare greutate se află Augmentinul sau orice alt înlocuitor al acestuia.

"De asemenea, lipsește Ventolin, care este un bronchodilatator pentru respirație. Nu mai avem Biorinil, care este un spray nazal și nici Tusocalm și Tussin forte. Acestea două sunt ambele pentru tuse seacă. De asemenea, lipsește un alt produs, Atacand, care este pentru tensiune. Toate aceste produse, mai puțin Atacandul, se dau în tratamentul pentru COVID-19", a explicat o farmacistă din Capitală pentru Ziare.com.

Conform specialistei, aceste produse pot fi luate și pe bază de rețetă gratuită sau compensată, în cazul Biorinil, Augmentin sau Ventolin.

Cocktailul mortal de medicamente

În ceea ce privește Ventolinul, medicii au atras atenția că, luat în combinație cu antihistaminice si azitromicină poate deveni mortal, motiv pentru care aceștia susțin că este absolut necesar sfatul medicului și o consultație pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului.

"Profilul celor care cumpără aceste medicamente în ultimul timp este variat. Totuși, mai mult cei școliți și tineri vin să achiziționeze aceste produse medicamentoase, sunt atât vaccinați cât și nevaccinați", a completat farmacista, adăugând că totul pornește după ce pacientul cere în primă fază un test COVID.

"După 10 minute, se întorc cu testul pozitiv, vin fie cu poză cu rețeta de la medic, fie cu lista primită de la vecinul care a avut boala. Și mai e varianta în care fac stocuri de medicamente, în caz că testul se pozitivează", a punctat farmacista.

Favipiravir - donație din Ungaria

Un alt medicament care nu se găsește în farmacii dar care se dă în tratamentul COVID-19 este Favipiravir, un antiviral prescris de medicii de familie, ce poate fi luat în primele zile de boală. Nefiind de găsit în țară, românii au început să îl caute inclusiv pe internet sau în țări vecine, precum Republica Moldova sau Bulgaria.

Favipiravir nu a fost însă niciodată disponibil la noi în țară, conform medicilor, care afirmă că au existat mereu probleme legate de distribuția medicamentului.

Recent, Ungaria a trimis României 1.000 de cutii de Favipiravir. "Acest medicament poate ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor serioase", au punctat oficialii din Ungaria.

Anul trecut, la debutul pandemiei, românii au făcut stocuri de hidroxiclorochină, privându-i pe pacienții cu boli autoimune, care aveau nevoie de medicament pentru a supraviețui, de acest produs.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#medicamente, #coronavirus, #cazuri covid 19, #stocuri, #ce medicamente lipsesc , #coronavirus