Romanii isi doresc scaderea CAS in 2011 - sondaj

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 08:19
1150 citiri
Romanii isi doresc scaderea CAS in 2011 - sondaj
Foto: ArhivaFoto.ro

Cititorii Ziare.com sunt de parere ca Guvernul ar trebui sa dispuna scaderea contributiilor la asigurarile sociale in acest an, un lucru pe care premierul Emil Boc a declarat ca l-ar putea pune in practica, daca bugetul va permite acest lucru.

Astfel, 42,36 la suta din participantii la sondajul Ziare.com privind reducerea contributiilor la asigurarile sociale cred ca masura ar putea fi aplicata din 2011.

In schimb, 28,28 la suta din respondenti sunt de parere ca statul nu va avea destul de multi bani in 2011 pentru a efectua scaderea CAS.

De asemenea, 22,65 de procente au declarat ca aceste contributii ar trebui reduse, insa incepand de anul viitor, in timp ce 6,71 la suta au ales raspunsul "nu stiu/nu raspund".

Posibilitatea scaderii contributiilor la asigurarile sociale a fost discutata in cadrul unei sedinte de Guvern, luandu-se in considerare reducerea de la 44,5 la suta la 41%, incepand cu al doilea semestru din acest an.

De asemenea, Guvernul a mentionat aceasta masura in scrisoare de intentie trimisa board-ului Fondului Monetar International, in detrimentul reducerii cotei unice de impozitare, de exemplu.

Totusi, potrivit lui Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, pentru a realiza acest lucru ar fi nevoie de o crestere economica peste previziunile din prezent. In 2011, produsul intern brut al Romaniei ar trebui sa se majoreze cu 1,5 procente, potrivit estimarilor FMI.

De asemenea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, sustine ca o scadere a CAS ar putea avea loc in 2012, cel mai devreme, iar reducerea ar putea fi de 4 - 5 puncte procentuale.

Scaderea contributiilor ar prezenta adevarate avantaje pentru mediul de afaceri. Astfel, firmele ar putea folosi banii in plus pentru crearea unor locuri de munca sau majorarea salariilor angajatilor existenti. De asemenea, ar putea utiliza banii pentru investitii.

Nu in ultimul rand, aceasta reducere ar putea atrage mai multi investitori straini in Romania, care, pana acum, au stat la distanta din cauza acestor costuri mari.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#reducere contributii asigurari sociale, #reducere CAS, #scadere CAS , #CAS