Romanii care se testeaza anti-COVID in Bulgaria risca sa ramana carantinati in tara vecina. Raspunsul oficial al MAE

Vineri, 17 Iulie 2020, ora 10:22
4630 citiri
Romanii care se testeaza anti-COVID in Bulgaria risca sa ramana carantinati in tara vecina. Raspunsul oficial al MAE
Test COVID FOTO Hepta

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca romanii care aleg sa se testeze pentru infectia cu COVID-19 in Bulgaria, pentru a folosit testul ca sa intre in Grecia, prin punctul de frontiera rutier de la Kulata-Promachonas, intra sub incidenta legislatiei bulgare, in contextul pandemiei de coronavirus.

Prin urmare, romanii care sunt confirmati cu virusul sunt supusi masurilor aplicabile pe teritoriul acestui stat, inclusiv plasarea in carantina sau auto-izolare, potrivit unui comunicat al institutiei. MAE mai spune ca, la intrarea in Bulgaria, romanii "completeaza o declaratie prin care atesta ca se obliga sa respecte masurile dispuse prin ordinele Ministrului Sanatatii, isi asuma riscul imbolnavirii cu COVID-19 si calatoresc pe propriul risc".

"In continuarea demersurilor efectuate de Ministerul Afacerilor Externe pe langa autoritatile elene privind situatia cetatenilor romani care isi petrec vacanta sau care intentioneaza sa isi petreaca vacanta in perioada urmatoare in Republica Elena, MAE precizeaza ca acest subiect a fost abordat si in cadrul unei discutii pe care ambasadorul Romaniei la Atena a avut-o in cursul zilei de ieri cu ministrul de externe elen. In cadrul dialogului cu partea elena, ambasadorul roman a subliniat importanta unei comunicari transparente a masurilor adoptate de catre autoritatile elene in contextul pandemiei de COVID-19 si, implicit, asigurarea unei predictibilitati a adoptarii si implementarii acestora, astfel incat cetatenii romani sa isi poata organiza, in cunostinta de cauza, eventualele sejururi turistice in Grecia, cu intelegerea abordarii epidemiologice generate de actuala pandemie si a masurilor necesare pentru a preveni inclusiv contaminarea turistilor straini", au transmis reprezentantii MAE, intr-un comunicat de presa remis joi News.ro.

Ministerul a mai precizat ca acest demers recent efectuat la nivel de ambasador vine in completarea celor anterioare intreprinse, inclusiv la nivel de ministru de externe, atat cu privire la asigurarea unor conditii optime privind intrarea in Republica Elena pe cale rutiera, prin punctul de frontiera de la Kulata-Promachonas, cat si cu privire la efectuarea procedurilor de testare la intrarea in Republica Elena.

"Referitor la conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reaminteste ca, incepand cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe langa formularul electronic, respectiv codul QR, cetatenii romani trebuie sa prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontiera de la Kulata-Promachonas si testul molecular negativ pentru infectia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore inainte de momentul intrarii pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate in laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie sa fie prezentate in limba engleza si sa contina numele si prenumele persoanei testate, precum si seria si numarul cartii de identitate sau ale pasaportului persoanei respective", arata sursa citata.

Cu privire la cetatenii romani care aleg sa efectueze testele moleculare pentru infectia cu COVID-19 in Bulgaria in vederea folosirii acestora pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene pe cale rutiera prin punctul de frontiera de la Kulata-Promachonas, MAE subliniaza ca aceste persoane vor fi sub incidenta prevederilor legislatiei bulgare in contextul pandemiei de COVID-19.

"Astfel, cetatenii romani care in urma acestor testari sunt confirmati cu COVID-19 sunt supusi masurilor aplicabile pe teritoriul acestui stat, inclusiv plasare in carantina sau auto-izolare. In context, MAE reaminteste ca, la intrarea in Bulgaria, cetatenii romani completeaza o declaratie prin care atesta ca se obliga sa respecte masurile dispuse prin ordinele Ministrului Sanatatii, isi asuma riscul imbolnavirii cu COVID-19 si calatoresc pe propriul risc. Varianta bilingva (romana/bulgara) a declaratiei se regaseste pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51904", conform sursei mentionate.

MAE continua sa urmareasca evolutiile cu privire la tranzitul cetatenilor romani prin punctul de frontiera de la Kulata - Promachonas si continua dialogul cu autoritatile elene pentru identificarea de solutii necesare reducerii timpului de asteptare si prevenirii unor noi aglomeratii in perioada urmatoare.

De asemenea, Ministerul mentioneaza ca autoritatile elene competente pot modifica fara preaviz conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de numarul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi inregistrate pe parcurs.

Ministerul Afacerilor Externe "reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena 00302106774035 si Consulatului General al Romaniei de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena 00306978996222 si al Consulatului General al Romaniei de la Salonic 00306946049076", mai indica sursa amintita.

MAE mai recomanda consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro si www.mae.ro.

Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit vineri, 29 martie, sudul Greciei la ora 07:12 GMT, a anunţat Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe. Epicentrul seismului, la o adâncime de...
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
#covid, #test, #Grecia, #test covid bulgaria, #carrantina bulgaria , #romani