Romania, ultimul loc in Europa privind dotarea cu bai a locuintelor

Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:052509 citiri
Romania, ultimul loc in Europa privind dotarea cu bai a locuintelor
Foto: Cesarom

Romania se afla in fruntea unui clasament rusinos: 42,5% din populatie locuieste in case fara bai, potrivit unui studiu Eurostat, citat marti de Cesarom. Tara noastra este urmata in top de tari ca Bulgaria, Lituania sau Letonia, unde procentul este de 26,2% respectiv 17,2% si 16,6%.

Cercetarea este confirmatata si de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, din numarul total de circa 7,3 milioane de locuinte din Romania, aproximativ 2,9 milioane nu au bai.

Conform clasamentului realizat de Eurostat, in 15 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, mai putin de 1% din populatie locuieste in case fara bai utilate complet, printre acestea numarandu-se Marea Britanie, Suedia, Spania, Italia sau Franta. La nivelul intregii Uniuni, doar 3,5% din locuitori sunt in aceasta situatie.

"Pentru amenajarea bailor din cele 2,9 milioane de locuinte ar fi nevoie de aproximativ 58 de milioane de metri patrati de placi ceramice. Aceasta cantitatea reprezinta de aproximativ trei ori vanzarile de gresie si faianta din acest an, care se vor ridica la 20 de milioane de metri patrati", sustine Eduard Macarescu (foto), director de operatiuni al Cesarom, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit calculelor Cesarom, pentru placarea cu gresie si faianta a bailor din cele 2,9 milioane de locuinte, romanii vor cheltui in medie 1,45 miliarde de lei (345 milioane de euro). Estimarile au fost realizate tinandu-se cont de pretul mediu actual pentru un metru patrat de placi ceramice care se ridica la 25 lei. "Locuintele fara bai din Romania se intalnesc mai ales in zonele rurale ca urmare a inexistentei retelelor de canalizare si de apa curenta", a mai spus reprezentantul Cesarom.

Conform unui studiu realizat de INS, in mediul rural exista aproximativ 88% de locuinte fara bai proprii, in timp ce in mediul urban procentul ajunge la doar 12%.