Tara cu sistem public inspaimantator de inapoiat: cazul vaccinarii de la Gaesti

Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 21:29
Autor: Ramona Ursu
Tara cu sistem public inspaimantator de inapoiat: cazul vaccinarii de la Gaesti

Israelul e pe primul loc in lume la vaccinare pentru ca a inteles exact ce scop urmareste. Si scopul lor declarat este sa isi vaccineze populatia rapid si fix asta fac 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Netanyahu a fost primul din Israel care s-a vaccinat si a facut-o in fata camerelor, in timp ce le-a promis cetatenilor ca tara lor va fi prima care va iesi din pandemie. Mesajul lui a fost simplu si clar: "Am vrut sa ma vaccinez primul ca sa incurajez populatia sa faca acelasi lucru".

La noi, nu se poate. In tara asta, care niciodata nu a respectat nicio procedura si in care sistemul public oricum este inspaimantator de inapoiat si de nepriceput la absolut orice, acum procedura e sfanta. N-o clinteste nimeni. Nu conteaza ca poate procedura e proasta, ceea ce s-ar putea chiar sa fie, pentru ca nu e facuta de niste experti intergalactici in vaccinare anti-Covid.

La noi, solicitarea lui Iohannis de a fi primul vaccinat, pentru a da un exemplu populatiei, a fost considerata de expertii Grupului de lucru etc ca fiind nepotrivita. Sa nu cumva sa zica unii ca s-a bagat Iohannis in fata la vaccinare. Extraordinar! Asta era problema tarisoarei. Ba chiar eu cred ca asta trebuia facut, sa fie Iohannis primul vaccinat. Cred ca procedura ar fi trebuit mult mai accelerata, mult mai elastica, cu posibilitatea, macar in situatii punctuale, cum a fost azi la Spitalul din Gaesti, vacinarii oricarui cetatean care doreste sa fie vaccinat.

Dar la noi, nu, mai bine aruncam dozele cu vaccin la gunoi, mai bine spunem ca un manager de spital e incompetent pentru ca nu a respectat procedurile (proceduri care, apropo, nu prevad niciun fel de sanctiuni pentru cei care nu le respecta), in loc sa ne gandim cum e, de fapt, mai bine pentru toata populatia.

Care e scopul nostru, totusi, in final? Il mai urmarim sau ne pierdem in ideile noastre fixe care se incadreaza strict intre "procedura" si "management defectuos"? Sigur n-o mai fi nimic la mijloc? Sigur nu mai avem nimic de invatat, poate chiar in timpul acestui proces de vaccinare cu care nu ne-am mai confruntat niciodata pana acum? La noi, procedura a ajuns sa bata chiar scopul in sine al campaniei de vaccinare, acela de a imuniza cat mai repede populatia si de a scapa de boala asta.

Revenind la cazul din Gaesti, unde managerul spitalului a vrut sa vaccineze pe oricine doreste, indiferent de categorie, de etape, pentru ca ii mai ramasesera omului doze de azi in spital. Doze care, altfel, s-ar fi pierdut. Eiii, nu, procedura spune ca managerul ar fi trebuit sa cheme azi oameni la vaccinare aflati pe lista de maine cu programari. OK, dar daca nu a facut asta, ci efectiv a vrut sa faca ce este absolut normal - sa vaccineze oameni anti-Covid -, atunci, gata, e management defectuos. Eu nu cred ca e. Eu cred ca a facut fix ce trebuie facut, a gandit exact cum trebuie, cu folos pentru toata lumea.

Omul nu si-a batut joc de dozele alea, nu le-a aruncat, a spus clar ca el refuza sa arunce niste doze bune, nu a cerut bani ca sa vaccineze cu prioritate pe cineva, nu si-a vaccinat neamurile, ci a anuntat ca, daca tot are doze incepute, atunci vrea sa vaccineze oameni care isi doresc sa se vaccineze. De ce nu s-ar include in procedura treaba asta, sa poti vaccina si pe cine doreste, daca iti mai raman doze deja incepute? Daca nu iei locul unei persoane aflate pe lista celor cu prioritate? Care ar fi enorma greseala?

In Israel, sunt acum cozi la centrele de vaccinare. Cam 150.000 de oameni sunt imunizati zilnic. La noi, din 27 decembrie, zi in care a inceput campania, si pana azi, au fost vaccinate 41.609 persoane. In schimb, la noi, cozile sunt la mall si pe partiile de schi.

 Articol citit de 20079 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  dr.Agnea
  05.01.2021, 21:51
  La noi procedura....
  ....bate orice logica. Normal,coordonatorul campaniei de vaccinare e un medic militar. Cine a hotarat ca sa bage in fata militari in politica si societate,in lupta cu pandemia,mare greseala face.
  Imi place poza doamnei Ramola, e..... faină
  octav2
  05.01.2021, 21:43
  NU TARA...
  ..e altfel...!
  ci poporul..noi..suntem un popor inferior, o specie nedezvoltata la nivelul timpului pe care il traim..!
  traim intr o tara in care curge lapte si miere, si ne stergem cu ea la koor..! la propriu
  avem in gene sa fim inapoiati, rai, invidiosi, si lasi..!!
  si ca orice pro st, nu e pro st destul daca nu e si fudul..!
  aleluia
  Te-o
  09.01.2021, 15:13
  Ramona Ursu,redactor sef pe ziare.com,bate campii!!!
  Incep sa apara numele noi care au pus mana pe ziare.com dupa inlocuirea vechii echipe formata din ziaristi cu experienta si,in orice caz,cultivati!
  Au disparut nume ca dl.Peiu,excelent comentator economic,istoric etc sau dl Pitigoi,un om de cultura!
  Ce ne spune noua achizitie a ziare,com?
  Ca "la noi,sistemul public(sic!)oricum este INSPAIMANTATOR de inapoiat"!!!
  Oare o fi fost prin spitalele din Rusia,sau alte tari?
  Pot s-o asigur pe "ziarista"Ursu ca niciunde in lume ce este public nu este de calitate!
  Lasand la o parte bazaconiile cu ce se face in Israel(la 7 mil de locuitori se inregistreaza imbolnaviri de cateva ori mai mari ca in Romania!!),dna Ursu tipa ca presedintele trebuia sa fie primul vaccinat!
  Va asigur ca daca se intampla astfel era prima care urla isteric ca acesta ar fi profitat de propria sa pozitie!
  Tipic miticism jurnalistic romanesc,care este demolator a orice se intampla in tara noastra!!
  Dna Ursu,inainte de a arunca afirmatii peremptorii despre ce se intampla in Romania,ati trait ani mai multi in alta tara,ca sa puteti compara?
  Eu am trait multe decenii in doua tari foarte "avansate"Franta si USA!
  Ambele tari "avasate"prezinta un tablou mult mai prost decat Romania in lupta cu cronavirusul!
  Sistemul public de sanatate nu este satisfacator nicaeri dna Ursu!
  In USA asigurarile de sanatate pentru pensionari sunt derizorii(max 25 zile spitalizare pe an,iar daca vrei acces la doctori platesti lunar 144 dol din pensie!)
  Co-pay-urile,deapasesc des,tarifele plattie in Romania,in reteaua privata de calitate excelenta!
  Practic toata reteaua medicala din USA este privata,statul incheind acorduri cu spitalele sau firmele de asigurari in baza carora transmite acestora drepturile de gestionare a fondurilor asiguratului(acesta mai plateste lunar asiguratorilor o prima de asigurare)!
  A props de situatia din spitalele americane,statistic mor anual 80000 de americani din cauza unor diagnosticuri gresite?
  Sunt zone unde din cauza avalansei de procese de "mal praxis"doctorii pleaca si lasa oamenii fara asistenta locala!
  In Romania doctorii sunt la fel de buni ca oriunde,ceeace lipseste in spitalele de stat este calitatea cadrelor medii,asistentele fiind niste tzoape de mahala,iar administratia incompetenta!
  Aceleasi asitente se schimba radical in sitemul privat,comportandu-se la nivel civilizat!
  Vi se pare curios?
  Mie nu,deoarece este un fenomen social normal care reflecta diferenta intre public si privat!
  Nu confundati calitatea actului medical(doctorii sunt excelenti,in general,fiind de fapt aceiasi care practica si "la privat")cu calitatea serviciilor medicale!
  Incetati sa aruncati cu noroi in tot ce este romanesc,facand jocul rusilor sau al altor "prieteni"ai romanilor!
  "Cazul"Gaesti reprezinta o probema fundamentala ,aceea a disciplinei sociale in contraditie cu initiativa locala!Teo
  gheu
  05.01.2021, 22:46
  Yo cred ca
  Nu sunt de acord cu tine. Poate voi manelistii sunteti asa. Nu compara Natiunea Romana cu credintele voastre.Nu stiu cum va mai rabda Dumnezeu pe unii din voi.
  tgg
  05.01.2021, 23:35
  nu sa poaaa....evreii isi baga cipuuuu...
  ce fra ieri sint...acum guvernul mondial o sa le controleze gandurile si o sa le fure bo ii de la bicicleta...
  noi romanii e mai tari, nu ne lasam fra ieriti...(noi sintem...ca cumpanasu)