Romania reala - Cartierul timisorean Kuncz traieste o adevarata drama

Vineri, 27 August 2010, ora 10:24
3045 citiri
Romania reala - Cartierul timisorean Kuncz traieste o adevarata drama
Foto: tion.ro

In cartierul Kuncz, din Timisoara, oamenii traiesc o adevarata drama. Problemele de care au parte, in permanenta, sunt strsante si le fac viata un calvar. 178 de case, in care locuiesc 380 de familii, nu au forme legale.

Pe aceste locuri, cu 100 de ani in urma, declara Alex Virag, presedintele comunitatii din Kuncz, exista o fabrica de caramida. Muncitorilor li se dadea sansa sa-si ridice case din pamant, pe care le-au lasat copiilor, nepotilor sau le-au vandut fara acte. Asa se face ca peste jumatate din populatia cartierului nu detine acte pe case.

Parte dintre cetateni nu detin nici acte de indentitate. Numarul lor se ridica la circa 250 de persoane. Din aceasta pricina, oamenii nu pot sa se inscrie la medicul de familie, nu pot sa gaseasca un loc de munca, nu beneficiaza de alocatie sau de ajutoare sociale.

Politia zice ca e greu de rezolvat aceasta situatie. Fara acte pe spatiu de locuit, nu se emite cartea de indentitate. Sunt sfatuiti sa deschida procese. Or, oamenii de acolo nu au bani nici macar de paine, dar sa mai umble prin instanta.

Cartierul, depozitar de gunoaie,

mirosuri si insecte

Strazile arata jalnic. Sunt facute zob. O armata de tancuri daca ar fi trecut pe ele si nu aratau in asa hal. Canalizarea e subreda. Ploile torentiale transforma arterele cartierului in lacuri de acumulare. Dejectiile, provenite de la o ferma din apropiere, au infectat apa din fantanile din curti, au distrus mare parte din vegetatia cartierului.

Mirosurile pestilentiale, greu de suportat si tot soiul de insecte domina cartierul. Locuitorii sunt nevoiti sa stea cu geamurile caselor inchise si sa-si

protejeze cum pot copiii de intepaturile ganganilor. Carute si masini sosite din alte cartiere deserteaza la marginea cartierului sau pe strazi laturalnice, reziduuri, moluz, mobilier dezmembrat etc. Ghenele de gunoi au fost transformate de boschetari in casute, numai bune pentru iarna care va sa vina.

Situatia este arhicunoscuta de factorii locali. Pana in prezent, masurile sunt doar pe hartie. Daca asta inseamna integrare si aliniere, sunt de parare oamenii locului, inseamna ca Romania e, de ani buni, fara sa stie, in clubul "select" al Europei...

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Locuitorii din Kuncz, #Dejectiile provenite, #Ghenele de gunoi , #locuitori
Comentarii