Romania fara reguli

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 12:11
10777 citiri
Romania fara reguli

Numarul persoanelor ranite anul acesta de petarde si artificii a scazut spectaculos. In noaptea de Revelion, la Spitalul de Oftalmologie din Capitala a fost inregistrat un singur caz, fata de zecile din anii trecuti.

Dupa Colectiv, amatorii de pocnitori par sa fi inceput sa se teama de ceea ce li se poate intampla, dar si autoritatile si-au sporit severitatea si au confiscat anul acesta tone de petarde.

In anii trecuti, prin piete, comertul cu pocnitori se desfasura sub nasul politistilor pasivi, intr-o atmosfera care ne putea face sa ne gandim la cum se traieste prin Afganistan sau Irak.

Linistea cu mult mai mare a acestor sarbatori se numeste de fapt respectarea regulii. Cea mai banala, dar si cea mai sigura metoda preventiva pentru majoritatea relelor. Dar nu am mari sperante ca dupa ce sperietura va trece nu o vom lua de la capat.

Am avut si exemplul contrar din care, tocmai pentru ca mediatizarea a fost foarte mare, cred ca ar fi si ceva de invatat. In Ajunul Craciunului o tanara jurnalista a murit intr-un teribil accident de masina.

Am toata compasiunea pentru cei afectati de aceasta tragedie, dar daca dam la o parte componenta emotionala, vorbim la rece despre un om care a platit cu viata nerespectarea regulilor. In momentul nenorocirii, circula cu mult peste viteza legala, se pare ca nu purta centura de siguranta si vorbea la telefon.

Tot despre regula e vorba si in acest caz. Oricare dintre cele trei pe care a incalcat-o i-ar fi dat o sansa in plus. Nu este doar o poveste izolata. Este povestea junglei de pe soselele romanesti.

Suntem tara aflata pe locul al doilea in topul negru al UE privind numarul de morti in accidente rutiere. Conform unei statistici realizate anul trecut de CE, in 2014, 91 din fiecare milion de romani au platit cu viata incalcarea regulilor de catre ei sau de catre altii. Si nu sunt inclusi aici ranitii, unii dintre ei distrusi pe viata.

Dupa Colectiv, in strada s-a strigat "coruptia ucide". Ar fi trebuit sa se strige "incalarea regulii ucide" pentru ca, pana la urma, coruptia este doar una dintre formele de incalcare. Dar si restul pot fi la fel de periculoase in toate domeniile.

Si din pacate am observat la romani o autentica voluptate a ignorarii regulii. Avem tot felul de ziceri de duh despre fraierii care respecta legea si smecherii care o fenteaza. Respectarea legii, ca e la volan, ca e la serviciu, ca e acasa, pare mai degraba o prostie, apanajul celor pe care nu-i duce capul sau nu au suficient curaj.

E drept ca avem o inflatie de reguli adesea contradictorii, ca unele sunt stupide, altele perverse, menite sa serveasca interese de grup, clientelare si care ingreuneza viata majoritatii. E drept ca modelele de succes in societatea romaneasca nu sunt cei care se ghideaza dupa regula, de la aceea de bun simt pana la norma legala, dimpotriva.

Dar acestea nu justifica mentalitatea adanc inradacinata si profund paguboasa antiregula.

Asa ca, daca tot suntem la inceput de an, ceea ce mi-as dori eu sa vad in Romania ar fi o schimbare majora de raportare la regula de sus pana jos, de la Vladica la opinca.

Nu cred sa avem o sansa de progres solid ca societate pana cand raportarea noastra la regula nu se va inversa. Integritatea aceea pe care o pretindem declarativ politicienilor, demnitarilor, nu este un deziderat doar in privinta lor, ci ar trebui sa fie asumata de la baza societatii.

Nu vor avea succes cei corecti, cat timp toleranta noastra la incorectitudine va fi mare. Vom muri stupid si vom trai prost, cat timp regula noastra va fi neregula. Iar pentru asta nu avem pe cine acuza. E suficient sa ne privim in oglinda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#raniti petarde Revelion, #accident Iuliana Gatej , #stiri sociale