Viața unei familii de români care s-a mutat din străinătate într-un cătun de munte: "Copiii se simt într-o continuă vacanță"

Sambata, 18 Septembrie 2021, ora 22:00
22170 citiri
Viața unei familii de români care s-a mutat din străinătate într-un cătun de munte: "Copiii se simt într-o continuă vacanță"
Cei doi copii în grădina familiei FOTO Facebook/ Mutat la țară- Viața fără ceas

O familie de români cu doi copii a renunțat la viața din străinătate și s-a mutat în România, într-un sat mic de la granița dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș, în urmă cu un an.

Într-o postare pe Facebook, tatăl celor doi copii povestește cum li s-a schimbat viața, din ce trăiesc și cum s-au adaptat cei mici:

"Incredibil cum trece timpul! A trecut deja mai mult de un an de când ne-am întors din străinătate, după aproape 20 de ani trăiți și munciți prin țări străine. Ne-am stabilit în Tranzbordare, un mic sat de la granița dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Soția mea își continuă cariera didactică, lucrează începând cu acest an școlar în calitate de profesoară de muzică la școlile din zonă (dar predă în continuare și cursuri private de pian, canto și vioară).

Eu lucrez la proiecte online, continui să scriu cărți și în același timp mă ocup și de gospodărie. Avem 2 copii, 9 pisici, 4 câini, 21 de găini, 1 porc, 1 scroafă cu 10 purceluși, 32 de arii de plantație (zmeură, coacăze și mure), 30 de aluni, o livadă cu meri și pruni, un mic iaz (deocamdată cu doar câțiva pești), o bibliotecă cu vreo câteva mii de cărți și multă, multă liniște sufletească și relaxare.

Nu trăim că nababii, dar nici nu ne putem plânge că trăim rău. Ducem un trai decent, ne permitem anumite detalii și mici surprize, muncim enorm, dar avem și satisfacții pe măsură. În primul rând pentru că muncim cu drag și punem pasiune în tot ceea ce facem, în al doilea rând pentru că trăim într-o naturalețe absolut miraculoasă și nu în ultimul rând pentru că avem timp și pentru activități culturale.

Copiii sunt cei mai încântați! David a împlinit de curând 9 ani, iar Darius vă împlini în curând 12 ani. Ei se simt într-o continuă vacanță de când ne-am întors în România. Merg dimineața la școala din comună (la 4 km distanță), cu microbuzul școlar și abia așteaptă să ajungă acasă și să se joace prin curte cu câinii, cu pisicile sau chiar și cu găinile.

Bineînțeles că au pus nume tuturor animalelor de parcă am trăi într-un film de desene animate. Au găsit prin iarbă un pui de șopârlă și bineînțeles că l-au adus în casă, ca să-l îngrijească. Îl cheamă Dino. Copiii sunt și foarte harnici pentru că i-am învățat de mici cât de important este să dai o mână de ajutor pentru că numai împreună putem duce la capăt toate treburile casei.

Modul în care ne ducem viața în acest cătun de munte i-a făcut pe unii să ne viziteze la fața locului și să vadă cu ochii lor cât de minunată este zona și că se poate trăi bine și frumos și la țară.

La noi, la Casa Vlaşinilor din Tranzbordare, au poposit prieteni și amici cu care am petrecut momente de neuitat. Nu, nu-i o pensiune, este pur și simplu o casă cu propria ei istorie, o casă prin care au trecut oameni importanți din cultura română. Pentru că aici organizez anual o tabără de scriere creativă la care invit tineri câștigători ai concursurilor naționale de literatură care, timp de o săptămână vor fi martorii unor sesiuni extraordinare coordonate de leaderi ai breslei (critici, editori, poeți, traducători, promotori culturali).

Am reușit, prin prezența noastră aici, și prin activitățile desfășurate, să punem acest sat pe harta culturală a țării. Noi când vorbim despre viața la țară vorbim despre fericire. Iar când vorbim despre fericire lăsăm și imaginile să vorbească", își încheie tânărul postarea de pe pagina Mutat la țară - Viața fără ceas, de pe Facebook.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#familie romani, #strainatate, #mutare, #sat, #munte, #copii , #stiri sociale