Romani de senzatie: Gogea Mitu, uriasul care indoia bare de otel

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 12:12
5998 citiri
Romani de senzatie: Gogea Mitu, uriasul care indoia bare de otel
musculitamegabyte.wordpress.com

Prezentul ni-l ofera pe Ghita Muresan, fostul gigant din NBA si actor alaturi de Billy Cristal.

Multi romani traiesc cu impresia ca fostul baschetbalist roman din liga nord-americana a fost si este cel mai inalt roman cu ai sai 2,31 metri. Istoria ne spune insa altceva.

Dumitru Goaga, zis Gogea Mitu atingea la varsta majoratului inaltimea de 2,42 metri si cantarea 183 kilograme. Nascut la 14 iulie in localitatea Marsani langa Craiova, uriasul cu pumni de otel avea sa impresioneze Romania cu statura sa impresionanata.

Provenit dintr-o familie saraca cu 11 copii, a fost usor de exploatat de profitorii momentului. In calitate de angajat al Circului Globus starnea aplauzele frenetice ale publicului uluit de usurinta cu care Mitu curba bare groase de otel.

De mentionat ca, in familia celebrului Gogea, a mai existat un baiat care a murit la varsta de 7 ani din cauza gigantismului. Tudorel, fratele lui Dumitru Goaga atinsese la aceasta varsta, cand copii de-abia termina gradinita, inaltimea de 1,80 metri.

Cariera lui Gogea Mitu a luat o intorsatura brusca in momentul intalnirii cu fostul pugilist Umberto Lancia. Acesta l-a remarcat pe uriasul roman in cadrul unui targ anual desfasurat in Piata Obor din Bucuresti.

Pentru inceput, l-a initiat in tainele boxului, pe parcursul unor intalniri la Craiova cu adversari inegali, deoarece altii pe masura nu se gaseau. Febra pariurilor cuprinsese spectatorii incantati ca stiau dinainte cine va fi castigatorul. Erau si oameni nemultumiti, din cauza ca meciul de box se termina inainte de limita iar spectacolul nu era total. Sursele vremii sustin ca alaturi de Umberto Lancia, un rol important in ascensiunea sportiva a uriasului roman l-a avut italianul Giacomo Pometti, antrenorul din umbra .

Dupa acest stadiu de debut, Umberto Lancia a organizat, la arena Venus din Bucuresti, prima confruntare de nivel inalt, elevul sau incrucisand manusile cu Severio Gizzo.

In ciuda experientei sale, italianul a rezistat numai trei reprize in fata pumnilor de otel ai uriasului oltean. Intr-o alta confruntare, cu Dumitru Pavelescu, campionul Romaniei, meciul s-a incheiat prin KO in prima repriza, spre dezamagirea publicului care dorea o lupta de durata.

Gogea Mitu impreuna cu impresarul sau au cutreierat Italia si Franta, participand la diferite turnee. In confruntarile de la Paris a castigat sume astronomice. O parte dintre acesti bani ii trimitea acasa. Contemporanii din comuna afirma ca, de multe ori, postasul le aducea parintilor sai cate doi-trei saci cu bani, iar numararea acestora se dovedea un adevarat sport extrem. In ultima sa confruntare, prestatia a fost mai putin fericita din cauza oboselii acumulate si a aparitiei bolii la plamani. Meciul a fost deosebit de echilibrat cu germanul Bergam, care avea si el peste doi metri. Intalnirea s-a incheiat la egalitate.

In anul 1936, Gogea Mitu s-a intors in tara unde s-a stins din viata la nici 22 de ani, din cauza tuberculozei. Varianta oficiala a decesului a fost infirmata de rude, care au sustinut ca invidiosii acelei perioade, pentru a scapa de concurenta uriasuui oltean, l-au otravit pe Gogea din Marsani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Gogea Mitu, #box Gogea Mitu , #romani