Romancele accepta bataia barbatului - de ce?

Joi, 20 Iunie 2013, ora 12:07
17063 citiri
Romancele accepta bataia barbatului - de ce?

Pentru romani, violenta in familie ramane o traditie transmisa din tata in fiu. Bataia incasata de la iubitii ei de o tanara cantareata este subiectul cel mai intens mediatizat in ultimele zile, iar un cunoscut reporter de razboi a fost pus sa transmita live din spitalul unde aceasta fusese internata.

Statisticile arata ca intre 2010 si 2012 au fost inregistrate peste 65.000 de cazuri de violenta conjugala, iar in ultimii 7 ani circa 800 de femei au murit din cauza agresiunilor suferite in familie. Cu toate acestea, in doar 20% din cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale a vinovatului.

"De fapt, nu exista statistici reale in acest sens pentru ca, de cele mai multe ori, este vorba despre o problema privata. Violenta in familie tine de un model cultural. Daca va amintiti cazul pixelul albastru, eu am spus atunci ca Traian Basescu a fost fraier, pentru ca putea sa spuna ca l-a pocnit pe copil fiindca a injurat-o pe femeia de alaturi si electoratul roman ar fi zis 'Bravo! Bine i-a facut.'

Amintiti-va ce proverbe avem - 'Unde da tata creste!' sau 'Bataia e rupta din Rai!'. De unde credeti ca au aparut acestea in cultura populara, ni le-a bagat cineva pe gat?", a comentat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com.

Acesta spune ca acest comportament agresiv tine de modelul pe care il observam in familie, chiar in familia extinsa, nu doar la parinti.

"Exista diverse alte tipuri de violenta, sunt multe modalitati de a le clasifica. De exemplu, unele sunt generate de gelozie, tin de conflicte, de tensiuni in familie, altele sunt legate de viata tot mai precara. Se gasesc tot felul de tapi ispasitori, de genul 'O tinem si pe maica-ta care nu face nimic!!'.

In multe cazuri, tensiunile apar cu atat mai des cu cat situatia familiei este mai dramatica. Cu cat familia traieste mai rau, cu atat sursa de conflict creste", ne-a explicat sociologul.

Acesta spune ca a cunoscut si cazuri in care femeile isi bateau barbatii. "De exemplu, am avut anul trecut un interviu cu o domnisoara de etnie rroma, un tasti-basti, care se casatorise la 12 ani si la 14 ani era virgina pentru ca isi batea barbatul in fiecare noapte. Cum sa va spun, e un pattern cultural", a declarat acesta.

Despre casnice si femeile manechin

Intrebat daca bataia e atat de raspandita la romani si pentru ca femeile sunt mai mult casnice, adica accepta un statut oarecum inferior barbatului lor, Alfred Bulai a replicat: "Acum sunt casnice, dar in comunism cea mai mare parte dintre femei lucrau".

"Chiar si in mediul rural, saracele, se duceau la 4 dimineata la CAP. Si aia era tot munca. Atunci numarul casnicelor era foarte mic, comunismul 'promova femeia' care n-avea ce face decat sa puna mana sa lucreze.

Capitalismul a creat casnicele in Romania, in mult mai mare masura. De exemplu, in Occident, in America anilor '50, lucrau doar 25% dintre femei, restul stateau acasa. De multe ori, si astazi in familiile de conditie medie modelul este ca barbatul sa tina femeia acasa, sa se ocupe de copii.

La noi, modelul comunist a venit cu ideea ca, daca vrea sa fie egala cu barbatul, femeia trebuie sa se urce pe schele sa lucreze. De aici si drama feministelor, care nu au avut succes in Romania in anii '90. Imi povestea o doamna profesoara, vestita feminista, cum in anii '90 au venit cateva englezoaice sa le invete pe romancele noastre sa faca gogosi, macrameuri, sa le vanda si sa aiba si ele un ban de buzunar, iar in sala erau numai avocate, medici etc. Deci noi nu am avut aceasta problema. Nu uitati ca la Casa Poporului sefa de proiecte a fost o domnisoara de 28 de ani (Anca Petrescu - n.red.)", a completat Alfred Bulai.

Totodata, sociologul remarca si regresul inregistrat in mass-media ultimilor ani.

"Observati ca revistele de femei promoveaza doar femeia manechin, femeia care isi expune formele, hainele. E un mare regres. Ganditi-va si ca la emisiunile de televiziune femeile politician sunt intrebate cum reusesc sa se imparta intre casa, politica, copii si asa mai departe, dar un politician barbat nu e intrebat cum se imparte intre familie si copii. Chiar aceste emisiuni induc ideea de inegalitate.

Repet, noi nu am avut acest gen de model tipic occidental. La noi, casnicele au aparut in numar mare dupa Revolutie si pentru ca au fost multe femei date afara si trimise in somaj", a mai comentat sociologul.

Daca va plangeti preotului ca va bate barbatul, o sa va zica sa divortati sau sa indurati?

Intrebat de ce indura romancele bataia, desi pot divorta cu usurinta, Alfred Bulai a facut din nou referire la modelul cultural, dar mai ales la religie.

"Cand vorbim de emancipare ne gandim la Internet si la faptul ca, intr-adevar, divortul este astazi o bagatela fata de perioada comunista, dar modelul cultural spre care mergem noi este mai degraba medieval, nu unul modern, asa ca nu vad o contradictie din acest punct de vedere.

Ganditi-va, de exemplu, ca se preda 12 ani religie la scoala. In Romania, copiii fac mai multa religie in scoala decat fizica si chimie.

Biserica Ortodoxa trateaza femeia ca egala a barbatului? Femeia ca sa intre in biserica trebuie sa respecte niste reguli. O femeie care boteaza nici nu are voie in biserica pentru ca e necurata, da? Ii trebuie o slujba speciala inainte, in timp ce barbatul poate sa intre oricum. Femeia trebuie sa asculte de barbatul ei, asta se spune la cununia religioasa.

Biserica este un vector care actioneaza in spirit traditional. Daca o femeie merge la biserica si se plange ca a batut-o barbatul, preotul nu o sa ii zica sa divorteze, o sa ii zica sa aiba grija, sa incerce sa fie mai cumpatata, nu o sfatuieste sa divorteze, mai degraba sa indure", a reamintit acesta.

Alfred Bulai precizeaza totusi ca acest model cultural nu este valabil pentru toti romanii.

"Cei mai multi nu au legatura cu el. Astazi, singurul factor de modernizare mai puternic este migratia. Din pacate, societatea romaneasca in ansamblu nu merge intr-o directie in care sa dispara asemenea modele culturale, pentru ca exista o serie de factori care merg exact in directie inversa.

Intuitia poporului este buna, de exemplu, atunci cand vorbeste de 'baroni locali', ei chiar se comporta ca niste nobili feudali, incearca sa puna stapanire pe tot ce inseamna administratie, contrar principiilor de baza ale modernizarii. Emanciparea exista doar in mediile urbane, foarte consolidate, cu culturi industriale. Romania s-a polarizat si, din pacate, o mare parte din Romania ramane in negura", a conchis sociologul Alfred Bulai.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#femei batute Romania, #Alexandra Stan bataie, #Alfred Bulai violenta domestica, #violenta conjugala , #romani