Agentia franceza a medicamentului confirma un risc rar de tromboza in urma vaccinarii cu vaccinul AstraZeneca

Sambata, 27 Martie 2021, ora 12:36
3478 citiri
Agentia franceza a medicamentului confirma un risc rar de tromboza in urma vaccinarii cu vaccinul AstraZeneca

Agentia franceza a medicamentului (ANSM) a confirmat existenta unui risc "rar" de tromboza "atipica", cauzata de vaccinul impotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, dupa aparitia unor noi cazuri in Franta - noua cazuri de tromboza, cu sase mai multe decat saptamana precedenta, inclusiv doua decese intre 12 si 18 martie -, insa a subliniat ca raportul intre beneficii si riscuri este "favorabil", relateaza AFP.

"Noua cazuri de tromboze grave ale venelor groase, atipice prin localizarea lor (cerebrala, in majoritatea lor, dar de asemenea digestive), care pot fi asociate unei tromobocitopenii (o scadere a nivelului trombocitelor in sange) sau unor tulburari de coagulare au fost declarate", cu sase mai multe decat saptamana precedenta, a anuntat vineri ANSM in ultimul bilant al situatiei cu privire la monitorizarea vaccinarii impotriva covid-19.

Intre aceste cazuri, "doua decese" au fost raportate intre 12 si 18 martie, inclusiv al unui student la medicina din Nantes, care a murit la 18 martie, la mai multe zile dupa ce a fost vaccinat, anunta ANSM intr-un comunicat,cu privire la care analize complementare sunt in curs, in cadrul unei anchete judiciare.

"Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate si intervalul omogen la care au loc determina Comitetul de monitorizare sa cpnfirme producerea, foarte rara, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)", anunta agentia sanitara franceza.

Aceste cazuri au avut loc "intr-un termen median de opt zile si jumatate dupa vaccinare, la persoane fara antecedente deosebite identificate anterior", precizeaza ea, adaugand ca sapte pacienti sunt in varsta de pana in 55 de ani, iar doi in varsta de peste 55 de ani.

Vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca a fost suspendata la 15 martie de catre mai multe state membre UE, dupa semnalarea unor cazuri de formare a unor cheaguri de sange, care au condus in unele cazuri la moarte.

Franta a ridicat suspendarea vineri, in urma unui aviz al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care considera vaccinul "sigur si eficient",subliniind ca raportul intre beneficii si riscuri covid-19 este pozitiva.

Inalta Autortate franceza de Sanatate (HAS) a recomandat rezervarea vaccinului AstraZeneca-Oxford persoanelor in varsta de peste 55 de ani, deoarece pana atunci cazuri de tromboza venoasa cerebrala au fost observate doar la persoane in varsta de pana la 55 de ani.

EMA a conchis ca vaccinul nu are vreo legatura cu o crestere a riscului global de formare de cheaguri de sange, dar ca o "legatura posibila cu doua forme foarte rare de cheaguri de sange (coagulare intravasculara diseminata si tromboze ale sinusurilor venoase cerebrale) asociate unui deficit de trombocite nu poate fi exclusa in acest stadiu".

Un grup de experti EMA studiaza "mecanismul de actiune, eventuali factori de risc subiacenti si orice date suplimentare pentru a explica evenimentele observate", aminteste ANSM.

Din cele 1,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford administrate in Franta pana la 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte secundare au fost analizate de catre centre de monitorizare farmaceutica - "marea majoritate" "sindrmuri pseudo-gripale, adesea de intensitate puternica", si anume febra, dureri de cap si dureri musculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccin AstraZeneca, #vaccin COVID, #vaccin coronavirus, #riscuri vaccin, #tromboza, #tromboza astrazeneca , #vaccin AstraZeneca
Comentarii