Care este riscul de apariție a unei tulpini românești. Răspunsul oferit de șefa Centrului Național de Control al Bolilor

Duminica, 07 Noiembrie 2021, ora 07:36 2077 citiri
Riscul de apariție a unei tulpini românești este mic, susțin specialiștii FOTO Ro Vaccinare

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a declarat sâmbătă, la Maratonul Informării, că până în prezent nu există suspiciuni de apariţie a unei tulpini româneşti de coronavirus, arată alephnews.ro.

„Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau pe evidenţele colectate până în prezent, pe baza tuturor tulpinilor secvenţiate în România, este că suntem departe, nu a fost identificată deocamdată nici măcar o bănuială, o suspiciune a unei astfel de tulpini. Populaţiile afectate trebuie să fie mult mai mari decât o populaţia României ca o astfel de tulpină să apară şi să fie o tulpină românească”, spune șefa CNSCBT.

La rândul său, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă spune că organisme internaţionale supraveghează apariţia oricăror variante virale noi.

„Centrul European de Control al Bolilor supraveghează toate aceste variante virale, variante de îngrijorare sau variante pe interes. Dar cred că specific pentru România această posibilitate este de fapt mai mult teoretică decât practică. Este puţin probabil să se întâmplă acest lucru, mai degrabă vorbim, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte situaţii, de populaţii mari unde infecţia se răspândeşte necontrolat şi există această posibilitate de a se acumula noi mutaţii la nivelul proteinei Spike”, a spus Gheorghiţă

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News