Reuters: De la marginea Europei, Romania si Bulgaria cauta acceptarea Uniunii

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:50
2997 citiri
Reuters: De la marginea Europei, Romania si Bulgaria cauta acceptarea Uniunii

Romania si Bulgaria, situate cel putin geografic la marginea Europei, cauta acceptarea din partea Uniunii Europene, noteaza cunoscuta agentie Reuters.

Mai degraba decat sa se simta atrase in inima Europei, Romania si Bulgaria se regasesc pe culmea dezbaterii, cu semne de intrebare frecvente din partea partenerilor europeni, in legatura cu angajamentul acestor doua tari fata de statul de drept si disponibilitatea de a combate coruptia, crima organziata si migratia ilegala.

Apartenenta la Uniunea Europeana nu a furnizat o stabilitate democratica, crestere economica si oportunitati mai mari pentru toti. Diplomatii din alte tari membre pun deseori sub semnul intrebarii intelepciunea acceptarii Romaniei si Bulgariei in UE, scrie Reuters.

Amanda Paul, un expert pe Europa de Est al Centrului de Politici Europene a spus, referitor la imaginea pe care multi romani si bulgari o aveau in minte inainte de aderearea la UE, ca Uniunea a fost vazuta de unii drept "un fel de curcubeu aurit pe orizont".

"Per total, cred ca atat Romania cat si Bulgaria au beneficiat de pe urma apartenentei la UE, insa inca au deficite democratice semnificative", a spus Amanda Paul, explicand ca daca cetatenii vor sa inteleaga prapastia dintre asteptari si realitate, ar trebui sa priveasca in primul rand in tarile lor, nu catre Bruxelles.

"Ar trebui sa fie mai dezamagiti de proprii lideri si politicieni decat de institutiile europene si ce a reusit UE sa faca pentru ei", a mai spus ea.

Romania si Bulgaria, mai degraba autoizolate in Uniunea Europana, decat izolate de altii

Fie ca traiesc in tarile natale de la periferia sud-estica a Europei, fie ca muncesc in Bruxelles, romanii si bulgarii au un sentiment tot mai crescut al izolarii.

Chiar daca veniturile pe cap de locuitor au crescut constant de la aderarea la UE, cu circa 30 la suta intre anii 2006 si 2011, pentru ambele state, potrivit datelor FMI, iar oportunitatile de a se misca si de a munci de-a lungul Europei au crescut, inca nu exista un sentiment de integrare deplina in uniunea statelor europene.

Romania si Bulgaria raman in afara spatiului Schengen, acordul care permite libertatea de miscare in cele 26 de tari europene, in timp ce planurile de adoptare a monedei unice euro sunt puse in asteptare pentru viitorul apropiat.

In plus, atunci cand cele doua tari sunt aduse in discutie in dezbaterile europene, este mult prea des vorba despre daca pot indeplini tintele de sustinere a sistemelor juridice sau daca fac destule pentru combaterea contrabandei si limitarea afluxului de imigranti veniti dincolo de granita estica a Europei.

La summit-urile Uniunii Europene, liderii Romaniei si Bulgariei au aceeasi ocazie ca orice alt sef de stat sau de guvern sa vorbeasca si deseori o fac. Insa atunci cand vine vorba despre luarea unei decizii, in special in timpul ultimilor trei ani de criza economica, Bucurestiul si Sofia de-abia au schitat vreun gest.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Reuters Romania Uniunea Europeana, #Romania Bulgaria margine UE , #romani