Cum să pui cele mai bune murături. Trei secrete pe care nu mulți le știu

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 05:15
8579 citiri
Cum să pui cele mai bune murături. Trei secrete pe care nu mulți le știu
A venit sezonul murăturilor FOTO Pixabay

Toamna este sezonul când se pun murăturile, iar întregul proces nu este deloc unul simplu, dar rezultatul este pe măsură. Castraveți, gogoșari, varză, țelină, gogonele, morcovi, conopidă, toate ajung în borcane sau în butoaie, separat sau împreună, ca mai apoi să servească drept garnitură la aproape fiecare masă.

Cea mai de succes rețetă este de murături asortate în saramură și puse în butoi. Dacă respectați câțiva pași esențiali, vor rămâne tari, se vor păstra o perioadă îndelungată, iar de gust nici nu mai vorbim. Conservanții nu sunt necesari, iar legumele pot fi puse împreună sau separat.

Pe lângă legumele pe care le doriți murate, este important să puneți și o rădăcină de hrean proaspăt, bețe de mărar uscat, buchețele de cimbru uscat, țelină, ceapă, usturoi, ardei iute, frunze de țelină, frunze de dafin, piper boabe și sare pentru murături.

Cele mai importante sunt ardeiul iute și hreanul, care vor menține murăturile tari.

Un alt aspect esențial este ca, indiferent dacă le puneți în butoiaș sau în borcan, să nu umpleți recipientul până la refuz. Se lasă un lat de mână în cazul butoiului și 5 cm în cazul borcanului.

De exemplu, într-un vas de 10 litri, vor intra circa 5 litri de apă. Pentru fiecare litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare specială pentru murături.

Legumele se spală foarte bine, se scurg și se pregătesc. Pe fundul butoiului se pune țelina, apoi se așază legumele astfel încât să încapă cât mai multe, iar condimentele și celelalte alimente menționate anterior se alternează pentru fiecare strat.

După ce ați aproximat de câți litri de apă veți avea nevoie pentru saramură, se pune apa într-o oală pe foc, cu atâtea linguri cu vârf de sare câți litri ați folosit, se adaugă piperul boabe și frunzele de dafin. După ce clocotește apa, se oprește focul și se amestecă.

După ce s-a răcit, se toarnă peste murături, se pune capacul și se depozitează într-un loc răcoros. În timpul primei săptămâni, recipientul se agită zilnic sau măcar o dată la două zile.

3 secrete pentru murături

1. Varza murată rezistă mult mai mult timp dacă se adaugă din când în când câte un cub de zahăr.

2. Varza nu se acrește foarte tare dacă în recipient se pune o bucată de lemn de mesteacăn.

3. În cazul în care folosiți oțet în loc de saramură, nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și în niciun caz balsamic. Nu trebuie să conțină acid acetic artificial deoarece gustul murăturilor se va modifica.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#muraturi, #reteta, #castraveti, #toamna , #stiri sociale