De ce țările cu rată mare de imunizare COVID se întorc la restricții. Cercetător: Este un val al nevaccinaților și al ”expiraților”

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 23:42
5791 citiri
De ce țările cu rată mare de imunizare COVID se întorc la restricții. Cercetător: Este un val al nevaccinaților și al ”expiraților”
În Austria s-a instituit lockdown pentru nevaccinați FOTO: Unsplash.com

Țările care au un grad mare de vaccinare reintroduc restricții în contextul creșterii numărului mare de infectări. Se pare că este o revenire în forță a valului 4.

Austria a declarat lockdown pentru nevaccinați, Țările de Jos au impus măsuri stricte pentru următoarele trei săptămâni, Germania relansează testarea gratuită, în timp ce președintele Macron face un apel pentru vaccinare.

Măsurile sunt înăsprite din cauza creșterii numărului de infectări

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pentru Ziare.com de ce, cu toate că au anunțat o rată mare de vaccinare, aceste state sunt nevoite acum să reaplice măsuri drastice anti-pandemie.

”Sunt două mari motive. În primul rând acesta este un val al nevaccinaților, iar în al doilea rând al ”expiraților”, dacă le putem spune așa, adică al celor cărora a început să le expire, ca și în România, protecția vaccinală din prima perioadă.

Și acolo vaccinarea a început cu persoanele vulnerabile, însă acum acestea au nevoie de a treia doză. Soluția este simplă și tot Israelul a demonstrat-o: booster-ul. Ei cu doza 3, fără alte restricții au coborât de la 10.000 de cazuri la 1.000. Pe de altă parte, puține țări pot să face ce a făcut Israelul”, a arătat medicul Octavian Jurma.

Valul nevaccinaților și al celor care au pierdut din imunitatea dată de vaccin

Specialistul a mai arătat că ”țările din Occident, spre deosebire de România, trec prin valul nevaccinaților”.

”Noi am început cu valul nevaccinaților. Au impus măsuri de lockdown și au vaccinat sub protecția carantinei, iar acum, când au început să relaxeze măsurile de protecție, au început să circule și nevaccinații. Iar acest lucru face ca mai degrabă să fie o recidivă a valului 4, din punctul meu de vedere, decât un val 5 propriu-zis.

Noi suntem în valul 4. Nu am avut măsuri de limitare decât după ce am depășit vârful, iar atunci au fost unele cosmetice”, a spus cercetătorul.

Anglia a lăsat virusul să circule

”De exemplu, nu mi se pare o idee bună ceea ce face Anglia, să lase virusul să circule. Ei au renunțat la certificatul verde. Acum, ceea ce se vede în Italia și Franța, este că ei nu au o asemenea recrudescență. Au o creștere a cazurilor, însă nu se compară cu Germania, Anglia, Olanda, Danemarca”, a mai spus Octavian Jurma.

Cercetătorul este de părere că până când nu vor fi vaccinați și copiii, nu vom avea siguranța că virusul va fi ținut sub control.

”Chiar și când vorbești de 95% din populație vaccinată, îți dă un fals sentiment de siguranță. Ei spun despre populația eligibilă. În mod real, majoritatea țărilor au undeva la 70-80% din populație vaccinată, în funcție de cât de mare este numărul minorilor care nu pot fi vaccinați.

Deci până nu reușim să vaccinăm tot, 95% din populația rezidentă, noi nu o să putem opri varianta Delta. Acesta este nivelul de infecțiozitate.

Vaccinarea copiilor este esențială din punctul de vedere al sănătății publice, chiar dacă individual putem spune că nu fac forme grave de boală. Dar răspunsul este de ce l-ai lăsat să facă forme ușoare de boală. Este clar că vaccinul este mai bun și este clar că undeva este un fake care te-a convins că este mai bine așa”, a mai spus medicul.

De ce suntem într-un val 4.1

”Suntem în valul 4.1 pentru că un val nou apare din cauza unei noi variante, teoretic.

În vest, valul acesta este produs de ridicarea restricțiilor care a permis creșterea circulației fără protecția certificatului verde.

Germania a intrat în discuții parlamentare la o rată de infectare de 3 la mie. Noi la 3 la mie, relaxam în continuare”, a mai explicat Jurma.

Europa înăsprește măsurile

Europa se confruntă cu un nou val de infectări, iar autoritățile au început să implementeze noi măsuri restrictive. Rapid, pentru a diminua pe cât este posibil extinderea pandemiei. Deși țările vestice au un procent bun de vaccinare, rata de infectare nu este una scăzută. Diferența față de țările estice constă în numărul persoanelor care ajung în secțiile de terapie intensivă sau care mor din cauza COVID, scrie Europa liberă România.

Austria a autorizat, duminică, primul lockdown la nivel naţional pentru persoanele nevaccinate cu vârsta de peste 12 ani. Este prima ţară din lume care impune o astfel de măsură.

Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a anunțat că se va reintroduce testarea gratuită în tentativa de a reduce numărul de infectări, informează Reuters. Măsura reluării testării gratuite vine la doar o lună după ce Germania renunțase la ea. Incidența este în continuă creștere, cifrele atingând noi recorduri.

În Țările de Jos, magazine non-esențiale se vor închide după ora 18. Măsura care se va aplica trei săptămâni face parte din planul de restricții anunțat de premierul Mark Rutte.

La o lună după ce a ridicat restricțiile, Danemarca constată că există riscul ca numărul de infectări să pună presiune pe sistemul medical.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a făcut apel la populație să se vaccineze. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani urmează să aibă certificatul verde doar dacă primesc și a treia doză.

UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA va asculta îngrijorările selecţionerilor echipelor naţionale cu privire la mărimea loturilor pentru EURO 2024 din Germania, a anunţat joi organizaţia care conduce fotbalul european,...
Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat din Alba Iulia a mers la Poliție pentru a-și reînnoi permisul fals de conducere, pe care l-a cumpărat cu 2.000 de euro din Germania. După ce a fost descoperit, bărbatul a fost...
#masuri anti pandemie, #tari rata mare vaccinare, #Austria, #Germania, #Octavian Jurma , #restrictii covid