Restrictia controversata care ar putea sa genereze noi focare de Covid. Specialisti: "E cea mai mare eroare"

Marti, 30 Martie 2021, ora 23:30
10955 citiri
Restrictia controversata care ar putea sa genereze noi focare de Covid. Specialisti: "E cea mai mare eroare"
Masura de a inchide magazinele mai repede va provoca aglomeratie, iar de aici si noi imbolnaviri. FOTO Fanatik

Nu toate masurile luate de autoritati pentru a opri pandemia sunt eficiente. Unele masuri, din contra, risca sa aiba efectul contrar celui asteptat. O spun mai multi experti, printre care profesorul universitar Stefan Voinea, consilier pe probleme de transparenta a ministrului Sananatii, expertul in santatate publica Razvan Cherecehes, dar si medicul Angela Campean.

Toti trei atrag atentia asupra unei masuri controversate: inchiderea magazinelor mai devreme. Acest lucru va genera aglomeratie, spun ei, iar asta va creste interactiunea intre oameni si va duce la noi infectari.

Profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Stefan Voinea este si consilier pe probleme de transparenta si integritate al ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu. Voinea trage un semnal de alarma ca inchiderea magazinelor mai devreme este o masura prost gandita, care va genera aglomeratie, ceea ce va duce la noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Astfel, masura nu numai ca nu ar fi utila in lupta pentru oprirea valului al treilea, dar ar genera si mai multe cazuri.

Stefan Voinea a facut un review al studiilor privind interventiile non-farmaceutice cu privire la raspandirea coronavirusului. In urma acestei analize, Voinea atrage atentia ca nu a gasit nici macar un indiciu ca reducerea orelor de functionare a magazinelor ar putea fi o solutie pentru combaterea pandemiei.

"Am facut un review rapid al studiilor cu privire la interventiile non-farmaceutice (NPIs) care functioneaza in prevenirea raspandirii COVID-19. Nu am gasit absolut nimic care sa indice faptul ca reducerea orelor de functionare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de functionare mai restrans inseamna sanse mai mari de a genera aglomeratie, deci risc mai mare de infectare", atrage el atentia.

Razvan Chereches trage un semnal de alarma

Stefan Voinea este sustinut si de Razvan Chereches. Intr-o postare pe Facebook, Chereches atrage atentia ca departe de a reduce contactele intre oameni, aceasta masura va genera mai multa aglomeratie, pentru ca oamenii vor avea mai putin timp pentru a face cumparaturi.

"Complet de acord cu Stefan Voinea (analiza rapida a literaturii stiintifice - vezi link). Restrictia orarului de functionare a supermarketurilor nu este bazata pe dovezi stiintifice si va genera, cel mai probabil, aglomerare in apropierea orei de inchidere.

Rata de transmitere a virusului este direct corelata cu nivelul de interactiune intre oameni (cat timp si cati oameni). Daca se aplica restrictia numarului de persoane in supermarketuri in functie de suprafata = multi oameni nu vor putea sa isi cumpere cele necesare

Daca se aplica restrictia orei dar nu se aplica restrictia numarului de persoane = focare masive de infectie ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor sa coincida cu restrictia generala si sa fie restrictionat accesul in mall-uri sau la petreceri private", a scris Chereches pe Facebook.

"E cea mai mare eroare"

De aceeasi parere este si Angela Campean, medic roman din Milano. "Asta cu restrangerea orarului magazinelor e cea mai mare eroare. Oamenii nu vor mai avea de ales si se vor ingramadi, iar asa o sa apara si noi focare. Pentru ca oamenii trebuie sa manance si cand sunt restrictii, nu pot sa-si puna fermoar la gura si nici nu pot sa se duca la magazin cand le cere domnul Arafat. E o masura negandita, periculoasa pentru oameni", a spus medicul.

Angela Campean a mai vorbit si despre politica unor supermarketuri, care au retras cosurile mici si le cer oamenilor sa foloseasca exclusiv carurcioarele. Asta pentru ca, spun unii, virusul s-ar transmite mai mult prin contact cu cosurile.

"E cea mai comica masura pe care mi-a fost dat sa aud, rivalizeaza cu cea in care oamenii erau tinuti inchisi in case, in loc sa li se spuna sa iasa la aer, afara, unde virusul nu circula la fel ca in spatiile inchise. Dar se pare ca in mintea unora, virusul prefera cosurile de mana si se fereste de carucioare", mai spune medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Stresați sau împovărați de griji, oamenii se enervează cu ușurință. Cozile care se formează uneori la casele de marcat din supermarketuri pot deveni cu ușurință temă de conflict....
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Șoferii care circulă pe Valea Oltului ar fi bine să se înarmeze cu multă răbdare deoarece traficul este greoi din cauza unor lucrări la ieșire din localitatea Călimănești....
#coada, #magazine, #aglomeratie, #razvan chereches, #stefan voinea, #restrictii , #medici