Regula cosului de cumparaturi. Ce inseamna asta si ce impact va avea asupra clientilor

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 05:45
4359 citiri
Regula cosului de cumparaturi. Ce inseamna asta si ce impact va avea asupra clientilor
Magazinele vor fi aglomerate de sarbatori FOTO/Pixabay

Noi reguli privind accesul in magazine: numarul de carucioare si cosuri va fi adaptat in functie de numarul maxim de clienti pe care un magazin ii poate primi simultan, cu respectarea regulilor de distantare fizica.

Masura, sustin specialistii, nu va face ca aglomeratia sa dispara, ci va duce la formarea unor cozi in afara magazinului, in contextul in care orarul va ramane scurtat cu trei ore, asa cum se intampla in prezent in localitatile unde incidenta cazurilor COVID-19 depaseste 7 la mie.

"Trebuie sa comunicam un maxim de consumatori care poate intra in magazin, sa asiguram o mai buna monitorizorizare a celor care intra si ies, sa folosim cosurile de cumparaturi pentru a asigura acea distantare. Practic, nu e ceva nou pentru ca punctual aceste masuri au existat si inainte", a explicat pentru Ziare.com George Badescu, directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Cosurile de cumparaturi, un mijloc, nu o solutie salvatoare

Badescu a explicat cum functioneaza regula cosurilor de cumparaturi.

"Cosurile de cumparaturi fac parte din recuzita interna din magazin si folosirea lor este decisa de managerul de magazin care impreuna cu echipa lui. Utilitatea acestei masuri a fost ambigua. Un client iese pe o alta iesire, cosurile sunt in alt loc, nu se dau din mana in mana, se si dezinfecteaza, nu as face din numararea cosurilor formula secreta care ne va ajuta sa scapam de aglomeratie. Este un mijloc de a face asta. Nu credem ca poate fi o solutie pe termen lung. Speram ca aceste restrictii vor fi reevaluate inainte de saptamana premergatoare Pastelui", sustine reprezentantul AMRCR, adaugand ca pe diferite formate de vanzari, utilitatea poate fi mai mare sau mai mica.

Aglomeratie de Paste si de 1 Mai

In plus, cei din retail estimeaza ca perioada premergatoare Pastelui, in care sunt sarbatorite si Floriile dar si 1 Mai muncitoresc, va fi una aglomerata.

"Oricate eforturi vom face noi nu putem ocoli problema fundamentala: programul s-a redus cu trei ore fata de saptamana trecuta si noi suntem pusi in fata unei situatii in care pe aceeasi clienti trebuie deserviti intr-un timp mai scurt. Contam si pe responsabilitatea consumatorilor, poate s-a constituit un anumit mod de a-si face cumparaturile, planificat, cu o lista mai redusa si cu un ritm mai alert. Daca aceste restrictii vor ramane si in saptamana aceea premergatoare Pastelui nu stiu cum vom putea sa controlam aglomeratia. Cu siguranta, ea se va crea", a completat George Badescu.

"Obiectivul e de a pastra magazinele in stare de functionare, de a pastra personalul pe care il avem, de a ne asigura ca sunt asigurate standardele de siguranta. Evaluarile din punct de vedere al castigului nu se afla printre prioritati", a mai spus directorul executiv.

Cumparaturile online sunt o solutie

Cumparaturile online sunt o solutie invocata si de autoritatile care au venit cu masurile restrictive legate de scurtarea programului din magazine. Nu toata lumea are insa acces la Internet, avertizeaza si Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

"In momentul in care discutam de cumparaturi online, foarte multi agenti economici nu pun la dispozitia cumparatorului, atat pentru produsele alimentare cat si pentru cele preambalate, toate informatiile referitoare la elementele nutritionale si asa mai departe. Poti sa te trezesti cu mancare la limita termenului de valabilitate", explica Mierlea.

Potrivit acestuia, problema care se pune e legata de aplicabilitatea masurilor care se iau.

"Atunci cand discutam de un anumit numeric de persoane care sa fie in magazin, e o masura buna. Insa ce facem cu cei care stau in afara? Asta intra in sarcina celor de la paza in asa fel incat sa asigure un flux pentru a putea avea un mecanism real de protectie. Cine monitorizeaza, cine sanctioneaza?", explica Mierlea.

Sociolog: "Mai multa responsabilitate ajuta"

La randul sau, sociologul Gelu Duminica sustine ca cei aproape 200 de morti pe zi pe care ii inregistreaza Romania in statisticile zilnice din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui sa duca la modificarea comportamentului consumatorilor.

"Cred ca mai multa responsabilitate din partea fiecaruia ajuta. Sigur ca unii sunt revoltati, altii inteleg, societatea este diversa, insa in momentul de fata guvernarea isi asuma aceste decizii, iar guvernarea nu se face cu barometrul de opinie langa, din pacate sau din fericire. Cetatenii pot clama insa o mai buna nevoie de consultare. Si nu oferirea unei senzatii ca totul se face pompieristic. Nu doar sa ni se anunte masura, ci sa ni se explice si ce e in spatele ei", a conchis sociologul.

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cumparaturi, #cumparaturi online, #cosuri , #stiri sociale