Recensamantul berzelor: Peste 1.000 de cuiburi noi au fost descoperite cu aplicatia "Uite Barza!"

Marti, 08 August 2017, ora 10:152334 citiri
Recensamantul berzelor: Peste 1.000 de cuiburi noi au fost descoperite cu aplicatia "Uite Barza!"
Foto: SOR/Sebastian Bugariu

Peste 1.000 de noi cuiburi de barza au fost identificate in cadrul recensamantului berzelor albe, derulat cu aplicatia "Uite Barza!", anunta Societatea Ornitologica Romana (SOR).

Aceasta a fost lansata oficial pe 6 iulie 2017, actiunea fiind derulata cu sprijinul companiilor Enel din Romania, se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Proiectul de numarare a berzelor la cuiburi a durat pana pe 31 iulie. Numaratorile care se efectueaza mai tarziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au inceput deja migratia catre Africa.

Aplicatia "Uite Barza!" a fost instalata pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus in baza de date a SOR un numar de 2.851 de cuiburi. Dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt noi, care se adauga celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensamant european din 2014.

Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicatiei sunt amplasate pe stalpii retelelor de electricitate, din care 1.567 de cuiburi pe stalpi fara suport, iar 1.208 pe stalpii de retea electrica pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barza.

Celelalte sunt amplasate in copaci, pe coame de casa, pe cosuri de fum etc.


Foto: Societatea Ornitologica Romana (SOR)

Companiile de distributie din cadrul Enel Romania vor putea identifica acum cu mai mare precizie zonele cu potential ridicat de pericol pentru berze (in special electrocutare), astfel incat sa poata lua masuri pentru protejarea pasarilor, dar si a retelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.

De asemenea, aceste masuri vizeaza si confortul consumatorilor, prin reducerea frecventei avariilor si a interventiilor in retea cauzate de prezenta pasarilor, mai precizeaza comunicatul.

Judetul cu cele mai multe cuiburi de barza recenzate cu ajutorul aplicatiei este Timis. Aici au fost inregistrate nu mai putin de 445 de cuiburi. Topul este completat de judetele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) si Suceava (167 de cuiburi).

"Este pentru prima oara cand realizam acest recensamant prin citizen science si rezultatele ne bucura foarte mult. Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu stiam, iar acest lucru arata foarte clar de ce este important sa implicam tot mai multi oameni in astfel de proiecte. O mentiune speciala pentru angajatii companiilor Enel care ne-au ajutat foarte mult. De ajuns sa spunem ca doi dintre ei au notat prin aplicatie peste 800 de cuiburi", a declarat directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane, dr. Dan Hulea.

I.O.