Cât de mult amenință valul patru al pandemiei concediile românilor din august-septembrie. „Numărul cazurilor nu o să crescă brusc, într-o săptămână”

Marti, 20 Iulie 2021, ora 20:35
3136 citiri
Cât de mult amenință valul patru al pandemiei concediile românilor din august-septembrie. „Numărul cazurilor nu o să crescă brusc, într-o săptămână”
Cei care pleacă în vacanță la toamnă trebuie să ia în considerare că la întoarcere pot sta în carantină FOTO Unsplash.com

Concediile peste hotare programate pentru lunile august sau septembrie stau sub incertitudinea valului patru al pandemiei. Majoritatea românilor care aveau programate vacanțe în această perioadă au ajuns să urmărească zilnic evoluția cazurilor și să spere că noua explozie a cazurilor în Europa nu le va anula zborurile și rezervările.

Expertul în sănătate publică, Răzvan Chereches, profesor la Universitatea Babeș-Boliay din Cluj-Napoca este de părere că șansele unor restricții severe ca cele de anul trecut sunt destul de mici și că sunt slabe șansele ca autoritățile de la București să închidă țara.

Întrebat dacă explozia de îmbolnăviri pune în pericol plecările românilor în concedii, acesta a răspuns: „Mă îndoiesc. La noi, chiar dacă o să înceapă să crească numărul de cazuri, nu o să crească brusc, așa într-o săptămână, două.

Mai degrabă, cei care pleacă în concedii ar trebui să fie preocupați că țara în care se duc ar putea să treacă pe lista galbenă sau roșie și singura modalitate prin care ar putea evita să aibă un test la intrarea în țară sau să intre în carantină este să fie vaccinați.

În rest, peste vară, nu, oamenii să se relaxeze. Afară, posibilitatea de transmitere este extrem de mică. Atât timp cât ne petrecem timpul afară suntem OK. Trebuie să fim pregătiți mintal pentru faptul că la toamnă s-ar putea să avem iar restricții – dar nu la calibrul la care le-am avut până acum. Mă îndoiesc că noi o să mai avem un lockdown din cauza acestei pandemii, dar restricții pe o localitate, pe un județ, pe o bucată de timp, peste iarnă e foarte posibil să mai fie”, a declarat acesta pentru Libertatea.

Varianta Delta a coronavirusului începe deja să crească numărul de infectări, iar singura posibilitate de a trece mai ușor peste un val 4 al pandemiei este vaccinarea, susține profesorul Cherecheș.

„Oamenii să nu uite că suntem doar într-o pauză, nu s-a terminat nimic”, amintește Răzvan Cherecheș. Acesta spune că este la fel de sigur că va veni un al patrulea val al pandemiei în România cum este că va ninge la iarnă, iar autoritățile ar trebui să se pregătească, la nivel de capacitate de vaccinare, testare și terapie intensivă.

Expertul a precizat că, cel mai probabil, valul 4 va veni la începutul lunii septembrie. ”Școala va crește interacțiunea socială semnificativ: părinți care duc copiii, copiii care interacționează unii cu alții, se termină concediile. Tulpina Delta va fi dominantă. Și vom vedea o creștere a numărului de infecții”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că se estimează ca rata de infectare cu noul coronavirus să crească şi în România şi a subliniat că dacă ar exista o acoperire vaccinală suficientă, nu vor exista pacienţi cu forme severe.

"Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte țări - de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi -, având în vedere că și incidența infecțiilor cu tulpina Delta este în creștere la noi în țară, da, estimăm că vom avea o creștere a ratei de infectare și la noi în țară", a spus Mihăilă la Parlament, după ce a participat la ședința coaliției.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#varianta delta, #vancanta, #Razvan Chereches covid , #coronavirus