RATB vrea sa scumpeasca biletele

Sambata, 27 Martie 2010, ora 11:53
1469 citiri
RATB vrea sa scumpeasca biletele
Foto: Arhiva

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) se gandeste la reducerea numarului de curse si la cresterea pretului biletelor si abonamentelor, ca reactie la reducerea subventiei municipalitatii pentru acoperirea diferentelor de tarif, au declarat surse municipale.

Printre masurile de criza pe care RATB le poate lua in urma reducerii bugetului de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti se numara reducerea numarului de curse, cresterea pretului unui bilet de la 1,3 la 1,5 lei si desfiintarea transportului in Ilfov. Actiunile pe care RATB le-ar putea lua vor afecta cetatenii - reducerea numarului de curse va insemna un timp mai mare de asteptare in statii si aglomeratie mai mare in mijloacele de transport.

Surse municipale au declarat ca RATB a inaintat inca din septembrie 2009 o cerere catre Consiliul General privind cresterea pretului biletelor de la 1,3 la 1,5 lei, urmand ca si pretul abonamentelor sa aiba o crestere echivalenta procentual. Conform reprezentantilor RATB, bugetul actual le ajunge doar pana la sfarsitul lunii august.

Pe de alta parte, edilul Sorin Oprescu spune ca nu intentioneaza decat o crestere insignifianta a pretului biletelor, dar ca vrea eficientizarea activitatii regiei. Potrivit declaratiilor lui Oprescu, nu se are deocamdata in vedere reducerea salariilor sau a numarului de angajati ai regiei. Eficientizarea regiei ar putea veni ca urmare a transformarii acestei regii, ca si a RADET, in societate comerciala.

Pe de alta parte, surse municipale spun ca transformarea regiei in societate comerciala inseamna si cedarea unor terenuri pe care le detine acum RATB si care sunt valoroase din punct de vedere imobiliar. In urma cu cativa ani Guvernul Tariceanu dorea sa preia terenul pe care se afla depoul RATB din spatele Guvernului pentru a extinde sediul Executivului. Surse municipale spun ca de acest teren mai sunt interesati multi investitori privati.

Consilierii generai ai Capitalei au votat, joi, bugetul municipalitatii pentru anul 2010, potrivit caruia bugetul RATB scade de la 748 milioane lei in 2009 la 518 milioane anul acesta, subventia pentru acoperirea diferentei de tarif micsorandu-se si ea, de la 520 la 465 milioane lei.

Ultima cresere a pretului unui bilet pentru o cursa urbana a fost pe 31 ianuarie 2008, de la 1,1 lei la 1,3 lei. Pretul unui abonament nominal integral pe o linie a crescut cu 20%, de la 25 de lei la 30 de lei, cel pe doua linii cu 16,66%, de la 30 de lei la 35 de lei, iar un abonament lunar nominal intergral pe toate liniile s-a majorat cu 25 %, de la 40 de lei la 50 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#RATB, #scumpire bilete, #reducere curse RATB , #Bucuresti