România a ajuns la o imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare de 44%, anunță Valeriu Gheorghiță

Marti, 20 Iulie 2021, ora 16:052202 citiri
România a ajuns la o imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare de 44%, anunță Valeriu Gheorghiță
Bucureștiul și județul Cluj au un procent mult mai ridicat FOTO Ro Vaccinare

Rata de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare la nivel național este de 44%, iar în judeţele Cluj şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti de peste 60%. Anunțul a fost făcut de medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

"Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. (...) Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială.

Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%", a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a subliniat că există, evident, diferenţe de la un judeţ la altul.

"Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% - judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă. (...) La nivel naţional, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare", a menţionat el.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News