Raport despre religia din Romania de la Departamentul de Stat al SUA: De la incidente antisemite la protestele antimoschee (Video)

Joi, 11 August 2016, ora 08:13
7992 citiri
Raport despre religia din Romania de la Departamentul de Stat al SUA: De la incidente antisemite la protestele antimoschee (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Departamentul de Stat al SUA a publicat, miercuri, raportul anual pe 2015 privind libertatea religioasa in lume, care contine si detalii referitoare la fiecare tara.

In raportul privind Romania se mentioneaza ca atat Constitutia, cat si legile garanteaza libertatea religiei si includ prevederi privind protectia minoritatilor religioase. Legile asigura gruparilor religioase sprijinul statului si acces in armata, spitale, aziluri de batrani, penitenciare si orfelinate.

Grupurile trebuie sa se inscrie intr-un sistem cu trei categorii pentru a primi beneficii.

Restrictiile impuse de Guvern au impiedicat anumite grupuri sa obtina recunoasterea oficiala, iar alte grupuri nu au obtinut retrocedarea proprietatilor confiscate intre 1940 si 1989.

In special Biserica Greco-Catolica a sustinut ca nu a putut intra in posesia multor biserici de-ale sale, deoarece autoritatile nu au executat anumite sentinte judecatoresti.

Departamentul de Stat noteaza ca s-au raportat incercari ale autoritatilor locale, adesea sub influenta clerului ortodox, de a ingreuna accesul in cimitire al grupurilor religioase neortodoxe.

Unii politicieni au criticat decizia de a se permite constructia unei moschei. Presa a relatat despre presiuni ale Bisericii Ortodoxe asupra autoritatilor scolare pentru ca acestea sa solicite ore de educatie religioasa ortodoxa pentru toti elevii.

Guvernul a continuat sa implementeze recomandarile Comisiei Internationale privind Holocaustul in Romania si a extins educatia despre Holocaust in programa scolara. In decembrie 2015, Curtea Constitutionala a respins noua legislatie care dadea prioritate litigiilor privind proprietatea initiate de supravietuitorii Holocaustului si facilita restituirea proprietatilor, printre altele si datorita unei contestatii formulate de presedintele tarii privind alte articole din legislatie, fara legatura cu aceasta chestiune.

Guvernul continua sa incerce reintroducerea masurii.

In 2015 s-au produs incidente antisemite, inclusiv profanari de sinagogi, negarea holocaustului si evenimente de comemorare a liderilor pro-nazisti din Miscarea Legionara.

Membri ai unor grupuri religioase minoritare, inclusiv Biserica Greco-Catolica si Biserica Adventista de Ziua a Saptea, au raportat cazuri de preoti ortodocsi care au interzis inmormantarile neortodoxe in cimitire publice apartinand cultului ortodox.

Au existat numeroase relatari in presa despre acte de vandalism impotriva amplasamentului unei viitoare moschei, inclusiv ingroparea de porci congelati, aducerea unor purcei la pascut si amplasarea de cruci pe terenul moscheii.

Grupuri religioase minoritare au afirmat ca presa a relatat in repetate randuri despre afilierea religioasa a criminalilor din minoritati religioase.

Oficialitati ale ambasadei americane la Bucuresti au continuat sa isi exprime ingrijorarea fata de Guvern, in privinta ritmului lent al retrocedarii proprietatilor religioase si au reafirmat importanta recunoasterii depline a Holocaustului si a ameliorarii educatiei privind Holocaustul.

Reprezentanti ai ambasadei si ai Departamentului de Stat s-au intalnit cu lideri ai Bisericii Greco-catolice pentru a discuta relatiile intre ortodocsi si greco-catolici si incidentele de discriminare.

Alaturi de lideri ai comunitatii si organizatii evreiesti, ambasada a sprijinit eforturile de combatere a antisemitismului. Reprezentantii ambasadei au participat la evenimente de promovare a tolerantei religioase sprijinite de comunitati musulmane, incheie rezumatul documentului despre Romania.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#raport SUA religie Romania, #raport Departament Stat SUA religie , #religie