Rafila consideră ca producătorii de vaccin trebuie să dezvolte un produs adaptat variantei Delta

Vineri, 20 August 2021, ora 22:381468 citiri
Rafila consideră ca producătorii de vaccin trebuie să dezvolte un produs adaptat variantei Delta
Alexandru Rafila, medic si deputat PSD FOTO: Facebook

Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID are două "controverse": una de natură etică - faptul că în unele ţări se fac trei doze de ser, iar altele nu au deloc vaccin - şi una medicală - faptul că vaccinurile care există acum pe piaţă sunt create pentru varianta iniţială a virusului. "Eu sper că producătorii de vaccin au în vedere dezvoltarea unui produs care să fie adaptat unei tulpini dominante, aşa cum se face şi pentru vaccinul gripal în fiecare an", declară medicul.

Alexandru Rafila a atras atenţia asupra "controversei" de ordin etic despre care a vorbit şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi anume aceea legată de faptul că în unele ţări se administrează deja a treia doză de vaccin, în timp ce în altele au doar 1% din populaţie vaccinată. În acest context, Rafila a arătat că, pentru controlarea unei pandemii, este nevoie de determinarea unei imunităţi colective la nivel global, lucru care nu se poate face "pe bucăţele”.

"În ceea ce priveşte partea medicală, sigur că s-au făcut studii, s-a observat că potenţează răspunsul imun a treia doză, însă în mod evident, acest vaccin care a fost construit pentru varianta iniţială a virusului nu produce neapărat cei mai neutralizanţi sau cei mai perfecţi anticorpi pentru varianta Delta. Şi eu sper că producătorii de vaccin au în vedere dezvoltarea unui produs care să fie adaptat unei tulpini dominante, aşa cum se face şi pentru vaccinul gripal în fiecare an”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

Rafila a susţinut că cei care s-au vaccinat şi au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 nu trebuie să primească a treia doză de vaccin, pentru că "nu trebuie să stimulăm excesiv imunitatea".