Raed Arafat, despre regulile anti-COVID de la Parada de 1 Decembrie: Doar oficialii vaccinați sau trecuți prin boală vor sta la tribună

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 12:34
1910 citiri
Raed Arafat, despre regulile anti-COVID de la Parada de 1 Decembrie: Doar oficialii vaccinați sau trecuți prin boală vor sta la tribună
Raed Arafat, șeful DSU. FOTO: Facebook / Raed Arafat

Nu există alte interdicții pentru românii care vor să participe la Parada de 1 Decembrie în afară de păstrarea distanțării sociale și purtarea măștii de protecție, a anunțat duminică, 28 noiembrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Coordonatorul DSU a afirmat că interdicția de a participa la eveniment îi privește doar pe cei care vor fi în tribuna oficială, unde nu vor putea intra decât persoanele care s-au vaccinat sau au trecut prin boală.

„Cu privire la parada de 1 Decembrie, interdicția de a intra în zonă doar pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală se aplică numai zonei odiciale. Nu și zona care este în apropiere, unde de regulă stau oamenii și urmăresc parada. Acolo, singurele reguli care se aplică sunt regulile de sănătate publică și regulile de purarea măștii care este obligatorie. În rest, interdicția de intrare (cu excepția – n.r.) celor nevaccinați și trecuți prin boală se aplică doar zonei oficiale, Unde vor fi invitații oficiali, care este o zonă limitată și cu participanți în număr limitat. Același lucru se aplică și recepțiilor oficiale care sunt premise în ziua respectivă, în număr limitat, unde din nou vor intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Deci, pentru populația generală nu există interdicții, există doar obligația de a respecta măsurile de sănătate publică: distanțarea și purtarea măștii”, a declarat șeful DSU.

Echipa de rugby a României, repatriată din Africa de Sud cu un avion

Anterior intervenției lui Raed Arefat, premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, 28 noiembrie, că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria, Africa de Sud, de unde îi va prelua pe sportivii echipei de rugby blocați acolo pe fondul apariției tulpinii Omicron.

De asemenea, alți patru români vor fi aduși în țară cu respectivul zbor. În plus, România va pune la dispoziția țărilor UE până la 55 de locuri rămase libere în aeronavă pentru a-și repatria cetățenii.

„A apărut acea problemă a cetățenilor români ai echipei de rugby de la Baia Mare care a rămas blocată în Africa de Sus și mai sunt și alți patru cetățeni români care sunt de asemenea blocați acolo și trebuie să se întoarcă acasă. Am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situații de Urgență și, începând de ieri, au fost identificate soluțiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în ședința de Guvern. În felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlaltor țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud și, în felul acesta, vom urca această disponibilitate a noastră pe mecanismul european pentru situații de urgență”, a anunțat premierul.

O nouă ședință de urgență convocată la Palatul Victoria

O ședință de guvern a fost convocată de către șeful Executivului, Nicolae Ciucă, duminică, 28 noiembrie, ora 11.15, în cadrul căreia vor fi analizate posibile măsuri de protecție în contextul apariției variantei Omicron, noua tulpină a SARS-CoV-2.

Şedinţa are loc după ce, sâmbătă, premierul a discutat pe aceeaşi temă cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu şefa Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.

Ca şi alte state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raed Arafat, #restrictii COVID, #parada 1 Decembrie , #coronavirus