RADET vrea sa repare 26 km de teava, care risca sa plesneasca in orice moment. Va avea cu cine lucra?

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 07:37
8725 citiri
RADET vrea sa repare 26 km de teava, care risca sa plesneasca in orice moment. Va avea cu cine lucra?
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

RADET anunta ca va lansa, in perioada imediat urmatoare, o licitatie pentru inlocuirea a 26 de kilometri de conducta magistrala imbatranita si care risca sa plesneasca in orice moment. Ramane de vazut daca se vor gasi si societati interesate sa execute lucrarile...

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a explicat pentru Ziare.com ce reparatii vrea sa scoata la licitatie, dar si cat ar trebui sa dureze si sa coste acestea.

"Asa cum am mai spus deja, prioritatea noastra este, in acest moment, modernizarea retelei primare de distributie a agentului termic (alcatuita din 954 de kilometri de conducta - n.red.) . Motivul: avariile pe reteaua primara cauzeaza cele mai mari probleme, lasand un numar mare de bucuresteni fara caldura si apa calda.

Noi am lucrat de mai mult timp la documentatie pentru o serie de reparatii. Dar pana acum nu aveam si bani sa le facem. Astazi, in prima zi in care a intrat in vigoare tariful majorat (al gigacaloriei, asa cum a fost el aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti -n.red.), avem si sursa de finantare. Asa ca am trimis catre ANAP spre avizare si, ulterior, publicare in Sicap documentatia pentru scoaterea la licitatie a unor lucrari impartite in 53 de loturi.

Ce facem, de fapt? Cautam privati care sa inlocuiasca sectoare de conducta magistrala puternic corodata din dreptul trapelor de acces si canalelor. Per total, vorbim despre schimbarea a 26 de kilometri de conducta, impartita in sectoare de 200-700 de metri.

Atentie, nu vorbim despre investitii aici, ci doar despre reparatii. Cand facem investitii, inlocuim sectoare lungi de teava cruda (neizolata -n.red.) cu o teava care are izolatie pentru diminuarea pierderii de caldura", a explicat Alexandru Bughiu pentru Ziare.com.

Administratorul special al RADET spera sa gaseasca privati care sa execute reparatiile, astfel incat acestea sa se termine cat mai repede.

"Marea mea temere este ca nu se vor inscrie societati la licitatie. Motivul: de 7 ani RADET n-a mai lucrat cu terti. Asa ca, in mare parte, societatile care executau astfel de lucrari pentru Regie s-au reprofilat, intre timp.

Tocmai de accea, am decis sa incheiem un contract cadru pe 2 ani. Nu vrem ca reparatiile sa dureze atat. Dar - in cazul in care societatile vor avea nevoie de timp pentru a-si gasi sudori care sa poata lucra - am vrut sa le oferim timp", a declarat Alexadru Burchiu.

RADET estimeaza ca inlocuirea celor 26 de kilometri de conducta va costa circa 79 de milioane de lei, esalonati pe 2 ani.

Tevile care nu se pot schimba se vor camasui cu kevlar

In paralel - potrivit administratorului special - Regia incearca sa repare reteaua primara de distributie a agentului termic folosind si o serie de metode inovatoare pe care le-a experimentat in ultima perioada.

"Am testat deja si o metoda invoatoare, i-as spune, care sa permita repararea conductelor. Iata despre ce este vorba. Se curata la interior teava de impuritati si apoi i se aplica o camasa alcatuita din mai multe materiale, inclusiv kevlar. Apoi, cu un strat de rasina, camasa si teava se unesc. Practic, in acest fel tevii i se mai da o durata de viata. E ca si cum ai inlocui-o.

Pretul camasuirii este similar cu cel al inlocuirii unei conducte. Avantajul camasuirii este ca nu necesita sapaturi si scoaterea tevii. In plus, dureaza mai putin. Si noi ne grabim, data fiind starea in care se afla reteaua", a declarat pentru Ziare.com Alexandru Burghiu.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, peste 80% dintre conductele RADET ar trebui schimbate, din cauza faptului ca sunt imbatranite, au pierderi mari si pocnesc des, lasand mii de bucuresteni fara apa calda si caldura, in plina iarna. Din pacate, atat RADET, cat si ELCEN sunt in insolventa, asa ca bani de reparatii si investitii se gasesc cu mare greutate.

Autoritatile au decis, in cele din urma, ca solutia salvatoare pentru termoficarea bucuresteana este transferul activitatii ELCEN (care produce agentul termic si e in proprietatea Ministerului Energiei) si a RADET (care distribuie agentul termic si apartine Primariei Bucuresti) catre o noua societate care sa poata accesa fonduri europene pentru modernizare.

Consiliul Capitalei a votat, din nou, infiintarea companiilor care preiau activitatea RADET

Problema este ca acest proiect avanseaza cu viteza melcului. In consecinta, bucurestenii risca sa piarda banii europeni si sa se aleaga doar cu teava peste masura de imbatranita...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#RADET licitatie reparatii Alexandru Burgiu, #magistrala RADET licitatie lucrari, #RADET firme reparatii magistrala , #radet