RADET va primi de la Primaria Capitalei subventii de peste 80 de milioane de lei

Joi, 23 August 2018, ora 17:482262 citiri
RADET va primi de la Primaria Capitalei subventii de peste 80 de milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Regia Autonoma de Distributie a Energie Termice (RADET) va primi de la Primaria Capitalei subventii de peste 80 de milioane de lei, potrivit unui proiect de hotarare aprobat joi in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Asta dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de agent termic destinat incalzirii si apei calde pentru populatie de 28,61 la suta, depasind nivelul planificat inital de 22,5 la suta.

Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 35 de voturi "pentru", doua abtineri si sapte voturi "impotriva".

"Se laudau ca au redus pierderile intr-un mod ametitor si nu pot sa nu intreb de ce mai este nevoie de compensarea pierderilor daca deja o duce bine si lucrurile sunt minunate? De ce taiem bani de la investitii pentru a-i duce pe subventii? Nivelul subventiilor a tot crescut din 2016 incoace. Si mai punem acum 80 de milioane si o sa ajungem sa platim 60 la suta din costul gc de la buget", a declarat consilierul general PNL Catalin Deaconescu.

Potrivit proiectului de hotarare, RADET a avut pierderi de agent termic destinat incalzirii si apei calde pentru populatie de 28,61 la suta, echivalentul a peste 1,5 milioane de Gcal.

In solicitarea RADET de suplimentare a subventiilor se arata ca a scazut si este in continua scadere consumul de energie termica al clientilor, ceea ce a dus la reducerea cantitatii de energie preluata de la sursele de energie termica si la scaderea randamentului instalatiilor RADET si la cresterea pierderii tehnologice.

Astfel, sunt necesare investitii majore pentru inlocuirea conductelor vechi si refacerea izolatiei cu materiale mai performante, racordarea de noi clienti la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor, precum si identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic in urma debransarilor.

Se mai mentioneaza ca prima transa din suma de 80,3 milioane de lei ar urma sa fie platita pana la finalul lunii, cele 40 de milioane fiind cerute "cu celeritate, pentru depasirea situatiei critice din punct de vedere financiar".

"Pe fondul unui deficit financiar acut si tinand cont de faptul ca in sezonul cald incasarile din vanzarea energiei termice nu acopera necesarul unei functionari normale, solicitam ca suma de 80.325.000 de lei sa fie achitata in doua transe: 40 de milioane de lei cu celeritate pentru depasirea situatiei critice din punct de vedere financiar si 40.325.000 de lei dupa avizarea de catre ANRE a pierderii tehnologice de 28,61 la suta", scrie in adresa RADET.

Anul trecut, precizeaza Regia, personalul a intervenit pentru remedierea a 7.596 de incidente si avarii produse in instalatii. Cele mai multe au fost avarii.

Banii reprezentand prima transa ceruta de RADET - 40 de milioane de lei - vor fi transformati din investitii in subventii.

In acelasi timp, RADET a anuntat miercuri ca pierderile din primele sase luni ale acestui an au fost mult mai mici decat pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, sustine RADET, daca la finalul lunii iunie anul trecut erau inregistrate pierderi de 109 milioane de lei, anul acesta pierderile au fost de 0,3 milioane de lei, cu 108,7 milioane de lei mai mici.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News