Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

RADET si Fiscul verifica veniturile bucurestenilor

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 21:48
4333 citiri
RADET si Fiscul verifica veniturile bucurestenilor
Foto: Arhiva

RADET va colabora cu Administratia Fiscala pentru a verifica veniturile bucurestenilor dupa ce va fi aplicat noul mod de calcul al subventiilor la caldura si apa calda, a declarat viceprimarul Capitalei, Victor Iovici.

Potrivit lui Iovici, cea mai recenta varianta luata in calcul de autoritatile locale este taierea subventiei pentru gigacaloria de apa calda si cresterea pretului gigacaloriei la agent termic de la 119 lei (pret subventionat de autoritati, platit in prezent de bucuresteni), la 167 de lei, cu TVA.

"La apa calda, daca o luam cu 298 de lei (pretul nesubventionat, n.r.), calculat la un apartament de 2,5 camere, statistic vorbind, costul o sa creasca de la 21 de lei pe luna la 58, aproximativ 150%. Pentru agent termic am propus un pret pentru populatie de 167 de lei gigacaloria, inclusiv TVA, ceea ce inseamna o crestere de 40%.

In total pe apa calda si caldura va fi o crestere de doar 70%. Am luat in calcul un venit mediu pe familie de 1.500 de lei, asta insemna ca 10% din venit va fi cheltuit pe intretinere", a explicat viceprimarul.

Victor Iovici a adaugat ca pensionarii, somerii si tineri de pana in 18 ani vor primi in continuare subventii. "Am facut niste simulari si suntem intr-o faza destul de avansata. Bucurestenii nu e cazul sa se ingrijoreze. Numarul debransarilor nu este asa de mare cum s-a zvonit, 500 de debransari nu inseamna mult", mai spune viceprimarul.

Intrebat cum vor fi verificate veniturile bucurestenilor pentru a fi respectate plafoanele impuse de autoritati, Iovici a spus ca vor colabora cu Administratia Fiscala pentru a afla exact veniturile pe cap de locuitor.

Noul pret al gigacaloriei va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in luna august.

Directorul RADET, Bogdan Becheanu, spune ca nu este exclus sa mai apara si alte variante de calcul. "Aceasta este ultima simulare care s-a facut. Nu este exclus sa mai apara multe alte simulari. In momentul de fata se lucreaza la acest lucru, se calculeaza niste praguri, criterii in functie de veniturile pe cap de familie", a declarat Becheanu.

In Capitala au fost depuse in luna iunie 500 de cereri de debransare de la reteaua de termoficare, un numar de trei ori mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut. Zilnic la sediul RADET sunt depuse cel putin 40 de cereri de debransare.

Pentru debransare solicitantii trebui sa aiba acordul vecinilor dar si al Asociatiei de locatari. Dupa aceste acorduri, un expert face proiectul de debransare, in care arata cum va fi afectata incalzirea blocului. Proiect trebuie platit de solicitant si costa 700 de lei.

Alternativa la reteaua centralizata de termoficare este centrala de apartament. Avantajul este ca factura lunara scade la jumatate, dar marele dezavantaj este pretul: centrala si instalarea costa aproape 9000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#RADET subventie caldura, #RADET colaborare Fisc, #RADET venituri bucuresteni , #radet