RADET avertizeaza: Avem nevoie de bani pentru ca bucurestenii sa aiba caldura la iarna

Joi, 11 Iunie 2015, ora 15:27 3046 citiri
Foto: Ziare.com

RADET are nevoie de 10 milioane de lei de la Primaria Capitalei pentru a asigura, in aceasta vara, reparatiile necesare la reteaua de distributie a energiei termice, astfel incat la iarna bucurestenii sa beneficieze de apa calda si caldura, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu.

"Solutia pe termen scurt este sa beneficiem de sume suficiente pentru a suporta programul de reparatii urgente pentru aceasta vara, astfel incat la 1 octombrie sistemul sa fie in stare de functionare.

Asta ar insemna un efort de aproximativ 10 milioane de lei din partea Primariei Capitalei si cu o intelegere a ELCEN-ului, care trebuie sa ridice poprirea pentru aceasta suma, astfel incat ea sa intre in conturile RADET-ului, sa fie folosite pentru reparatii urgente", a declarat Dumitrascu, la o conferinta de presa dedicata prezentarii Planului de administrare al RADET.

El a adaugat ca aceasta masura nu rezolva decat partial problema, pentru aceasta iarna.

"Pe termen lung, pentru ca bucurestenii sa beneficieze de o gigacalorie ieftina, suportabila si de calitate, deci in permanenta atunci cand ai nevoie, fie ca vorbim de caldura, fie ca vorbim de apa calda, e nevoie de niste schimbari fundamentale structurale.

Obligatoriu, in aceasta vara, trebuie transformata regia in societate comerciala, pentru a crea conditia legala ca serviciul de alimentare centralizata cu energie termica sa poata fi delegat pe baze contractuale de Primaria Capitalei la RADET", a subliniat Gabriel Dumitrascu.

Potrivit acestuia, pasul doi al planului de redresare a regiei vizeaza fundamentarea noii arhitecturi a sistemului centralizat. "Asta inseamna capacitati suficiente de productie, redimensionarea sistemelor de transport si distributia agentului termic", a precizat el.

Presedintele CA al RADET a spus ca a treia etapa consta in eficientizarea operatiunilor si proceselor la nivelul regiei, astfel incat sa asigure eficienta economica, in fapt o scadere a costului pana la optim.

"De aici incolo sunt planuri de perspectiva. Ceea ce ne propunem este sa cream un sistem centralizat de alimentare cu energie termica, pentru o generatie de acum incolo, nu ne-am propus carpeli", a afirmat Dumitrascu.

Presedintele CA al RADET sustine ca pentru modernizarea intregului sistem de productie si distributie a energiei termice ar fi necesare investitii de peste 1,2 miliarde euro, din care 360 de milioane de euro pentru reabilitarea retelei de distributie si 850 de milioane pentru retehnologizarea capacitatilor de productie a energiei termice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News