Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > stiri sociale
A   A   A

Protest al unui bihorean care ingrijeste 200 de sarmani, dupa ce a fost amendat cu 10.000 de lei

Protest al unui bihorean care ingrijeste 200 de sarmani, dupa ce a fost amendat cu 10.000 de lei
Foto: Facebook/Viorel Pasca
Un bihorean care are in grija 200 de oameni sarmani, bolnavi sau cu dizabilitati, la domiciliul sau, a protestat vineri dupa ce a primit o amenda de 10.000 de lei de la Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM).

Astfel, el a mers in fata Prefecturii Bihor cu 40 dintre oamenii de care are grija.

"Acesti oameni sunt cazuri sociale, majoritatea fara pensii, cu handicap. I-am adus (pe cei 40 - n.red.) sa-i preia institutiile statului, sa faca ce vrea cu ei, pentru ca sunt obligati de lege. Daca mie nu-mi dau voie, sa faca ei.

Eu nu sunt institutie, nu sunt fundatie, nici asociatie, ci un simplu om care imi ajut semenii. Legea imi da dreptul sa-i duc la mine acasa. Stau legal, au buletin, flotant. Institutiile statului spun ca nu am voie sa ii ingrijesc. Eu pot sa nu ii mai ingrijesc, dar atunci cine o va face? Cand ei mi-au spus ca nu au locuri ca sa ii primeasca.
Am facut nu stiu cate solicitari. In urma cu doi ani, DSP mi-a dat o amenda de 5.000 de lei si ieri a venit ITM-ul si mi-a dat amenda 10.000 de lei, pentru ca au gasit o femeie care ma ajuta la lucru si nu avea carte de munca. In conditiile in care am o gramada de oameni care ma ajuta. De zece ani, statul roman nu mi-a dat niciun leu", a declarat Viorel Pasca.

Amenda de 5.000 de lei, de la Directia de Sanatate Publica, a fost data pentru mai multe deficiente si conditii igienice precare. Dar, de atunci, nu s-a reusit preluarea bolnavilor de catre institutiile statului, care i-au raspuns la solicitari afirmand ca nu au capacitatea necesara de a-i lua in grija.

De zece ani, Viorel Pasca gazduieste sute de persoane cu probleme, fara venituri sau un acoperis deasupra capului, bolnavi in stadii avansate, cu amputatii de la degeraturi, cu boli psihice, pe care i-a primit initial la domiciliul sau din localitatea Dumbrava. Reuseste din donatii si din ajutorul voluntarilor sa le asigure mancare zilnica, o locuinta si medicamente. Sunt foarte putini cei care au un venit, iar acesta este extrem de mic.
A cumparat din donatii noua case pentru bolnavi si nevoiasi

Pe parcurs, faptele sale au atras atentia mai multor persoane de bine care l-au ajutat sa cumpere cateva case pentru nevoiasi, numarul lor ajungand in prezent la noua. Doar patru sunt pe numele sau, din donatii, celelalte patru fiind cumparate si amenajate de o televiziune olandeza, cu care are contract de folosinta, sau de un patron din Arad care i-a pus-o la dispozitie pentru nevoiasi. Casele se afla in localitatile Dumbrava si Tinca.

Viorel Pasca a initiat in ultima perioada demersurile pentru infiintarea unei asociatii, pe care el o considera insa neavenita.

"Eu nu am mai primit nicio veste de atunci, din luna martie, de la discutii, dar intre timp am vorbit cu domnul director de la ITM, in care ei imi sugerau sa fac o asociatie, ca sa pot angaja oameni sau sa le fac contracte de voluntariat. Hai ca o fac si pe asta, am zis, desi nu ii vedeam rostul.
Am demarat procedurile de infiintare a asociatiei, e aproape gata. Dar de ce nu a mai avut rabdare directorul ITM? Ca eu eram in curs de rezolvare a situatiei. Asociatia nu ma ajuta la nimic. Aceia care ma ajuta nu lucreaza permanent", a afirmat Viorel Pasca.

El a spus ca dincolo de toate greutatile, motivele pentru care ii ajuta pe sarmani sunt mai multe si va continua sa faca acest lucru.

"Unu: sunt oameni, ajutam cainii, animalele, cum sa nu ajutam oamenii? Doi: imi place ceea ce fac. Trei: mi-am propus ca in viata sa las ceva bun in urma mea, sa fiu de folos pe unde trec. N-o sa schimb eu lumea, dar un plus de mai bine pot aduce.

Am vazut oamenii astia, abandonati, pe care nu-i vrea nimeni. Ei, las' ca-i vreau eu! Nu va dati seama ce mult inseamna pentru ei un zambet, o imbratisare, nu costa nimic. Fiecare zi este o provocare, eu sunt un om fericit, in general - mai putin astazi, dupa amenda! - pentru ca pot sa fac pe altii fericiti", a mai spus Viorel Pasca.
Citeste si Romania, tara cu cea mai mare inegalitate dintre bogati si saraci din UE.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 22 Iulie 2016, ora 20:51

 Articol citit de 7324 ori

Citeste si: