Propunere legislativa: Viceprimar sa devina candidatul pentru primar situat pe locul doi la alegeri

Vineri, 06 Martie 2015, ora 18:061395 citiri
Propunere legislativa: Viceprimar sa devina candidatul pentru primar situat pe locul doi la alegeri

O propunere legislativa initiata de mai multi deputati prevede ca viceprimar de localitati sa fie ales cel care a obtinut al doilea scor electoral la alegerile pentru functia de primar, a declarat, vineri, presedintele PC Suceava, deputatul Cezar Cioata.

Cioata a declarat ca este co-initiator al acestei propuneri legislative care prevede ca viceprimar devina persoana care, in urma alegerilor pentru functia de primar, s-a clasat pe locul al doilea.

El a aratat ca in conditiile in care se realizeaza un singur tur de scrutin pentru alegerea primarului ar fi bine ca pentru o buna reprezentare in Executivul local, viceprimarul sa fie cel care a obtinut al doilea loc in alegerile pentru functia de primar.

"Daca doi oameni au sustinerea cea mai mare in comunitate e bine sa fie amandoi in conducerea Primariei", a spus Cioata.

El a mentionat ca aceasta propunere legislativa a fost depusa la Consiliul Legislativ in vederea obtinerea avizului.

In prezent, viceprimarii se desemneaza indirect prin alegerea lor din randul consilierilor locali.

Comisia de Cod electoral: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar consilierii pe liste

Comisia parlamentara de elaborare a Codului Electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, intre altele, ca presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla.

Membrii comisiei au adoptat in principiu acest proiect de lege, care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, urmand ca luni sa fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputatilor.

Proiectul prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.