Proiect din fonduri europene pentru sute de mii de romani: Cum ii va ajuta

Joi, 18 Iunie 2015, ora 07:24
6691 citiri
Proiect din fonduri europene pentru sute de mii de romani: Cum ii va ajuta

Somerii vor putea primi indemnizatia pe un card bancar, dupa ce va fi implementat proiectul derulat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din bani europeni.

Daca vor alege aceasta modalitate de plata, atunci romanii fara un loc de munca vor putea beneficia de cateva avantaje: fara comisioane la emitere si la platile sub un anumit plafon, printre altele. Sunt vizati in special somerii care primesc banii prin posta.

Cati someri au fost in Romania anul trecut (Grafic)

Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii ANOFM pentru a afla mai multe detalii despre proiectul institutiei.

In ce stadiu se afla proiectul finantat din fonduri europene si care au fost etapele parcurse pana acum?

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca implementeaza proiectul "Actiunea: Prepaid! - Solutie de reformare si modernizare a servicilor SPO prin implementarea unui sistem modern de plata a indemnizatiei de somaj", proiect cu finantare nerambursabila din Fondul Social European prin Programul Operational si Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acesta se afla in luna a 17-a de implementare, urmand a se incheia in septembrie 2015.

In acest moment este in dezvoltare aplicatia informatica, ce va administra intreg fluxul de gestiune al cardurilor si al platilor ce se vor efectua prin intermediul acestora.

Pana acum au fost culese informatii si au fost studiate prevederile legale cu privire la platile somerilor, alcatuirea specificatiilor functionale ale aplicatiei informatice ce se va dezvolta in cadrul proiectului, o analiza a sistemului bancar din Romania si a costurilor de administrare a cardurilor bancare.

De la ce data estimati ca somerii si-ar putea primi indemnizatiile pe acest card?

Nu putem estima data exacta de la care vor incepe platile pe acest card, deoarece punerea in aplicare a sistemului prepaid presupune incheierea unor conventii cu bancile care vor efectua platile, iar acest lucru necesita timp. Consideram ca in august 2015 vom putea estima momentul in care operatiunile pe cardul prepaid vor fi functionale.

Care vor fi pasii pe care somerii trebuie sa ii urmeze pentru a intra in posesia cardurilor?

La data depunerii dosarului de somaj, in cazul celor care se inregistreaza in sistem, sau la cerere, pentru cei care se afla deja in sistem, va putea fi solicitata la ghiseul agentiei judetene de care apartin primirea indemnizatiei prin aceasta modalitate. Consilierul ii va printa solicitantului documentele necesare si va introduce in aplicatia informatica cererea lui.

Datele de identificare vor fi preluate automat, iar somerul va semna formularele ce vor fi trimise la banca, care va emite cardul si il va trimite agentiei pentru ocuparea fortei de munca, unde persoana a solicitat cardul. Acesta va fi instiintat si il va putea ridica de la sediul AJOFM respectiv.

Care sunt diferentele intre acest gen de card si cel bancar? Veti incheia parteneriate cu o banca sau mai multe?

Nu sunt diferente substantiale. Cu toate acestea, am putea mentiona cateva avantaje: somerul va intra in posesia cardului fara a face demersuri suplimentare la banca, nu se va percepe comision de emitere si de administrare. De asemenea, pentru operatiunile pentru un anumit plafon nu se va percepe comision, iar peste plafonul convenit cu banca, acestea vor fi mai mici decat cele practicate in mod normal.

Ca si cu celelalte carduri bancare, se vor putea face plati atat la comercianti, cat si la bancomate, de unde posesorii pot retrage banii cash.

Nu s-a stabilit inca daca se vor incheia parteneriate cu o singura banca sau cu mai multe. In urma finalizarii contractului pentru dezvoltarea aplicatiei informatice, se va decide acest lucru.

Ce sperati sa obtineti de pe urma acestui proiect? Vor fi reduse fraudele?

Prin acest sistem, somerul va intra in posesia indemnizatiei de somaj intr-un mod care-i va permite sa-si foloseasca timpul pentru cautarea activa a unui loc de munca, participarea la masuri active de stimulare a ocuparii, la programe de formare profesionala etc.

Pentru agentiile teritoriale, sistemul e avantajos pentru ca reduce substantial timpul de lucru cu introducerea documentelor de punere in plata si de achitare a drepturilor banesti. In sistemul de plata care functioneaza acum nu s-au inregistrat fraude si acest lucru nu se va intampla nici dupa plata prin card.

Info: Cati someri sunt in Romania: Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii aprilie 2015, la nivel national, a fost de 5,12 %, mai mica cu 0,25 puncte procentuale (pp) fata de cea din luna martie a anului 2015 si cu 0,02 pp fata de aceeasi luna a anului 2014, potrivit ANOFM.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, in luna aprilie 2015, este de 463.247, fiind cu 22.631 de persoane mai putine, comparativ cu datele lunii martie a anului in curs.

Precizam ca numarul somerilor indemnizati a scazut fata de luna precedenta cu 15.478 de persoane, la data de 30 aprilie 2015 fiind inregistrati 97.392 de someri inclusi in aceasta categorie. Numarul somerilor neindemnizati este de 365.855 persoane, cu 7.153 mai putine persoane fata de luna precedenta.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#someri bani card, #indemnizatie somaj card , #somaj