Sfintirea Catedralei Neamului merge inainte, chiar daca nu are aviz ISU: Care e programul din acest weekend

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 07:44
10915 citiri
Sfintirea Catedralei Neamului merge inainte, chiar daca nu are aviz ISU: Care e programul din acest weekend
Foto: Basilica.ro

Evenimentele care marcheaza sfintirea Catedralei Nationale sau a Manturii Neamului au inceput vineri.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a sosit la ora 12:45, la Catedrala Patriarhala, fiind intampinat de PF Daniel. Bartolomeu a venit insotit de o delegatie a Patriarhiei Ecumenice, precum si de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de IPS Hrisostom, mitropolit de Patra.

Delegatia Bisericii Ortodoxe din Grecia a adus racla purtand Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Aceasta racla va ramane in Catedrala Patriarhala din Dealul Mitropoliei pana sambata, la ora 16:00.

Programul de weekend al sfintirii catedralei

Sambata, la 16:30, racla purtand Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei si racla cu un fragment din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate spre inchinare in pridvorul Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, unde vor ramane pana duminica, la ora 13:00.

Acest moment va fi urmat, la ora 17:00, de Slujba de pomenire a Eroilor romani, savarsita in Catedrala Nationala de catre patriarhul Romaniei impreuna cu alti ierarhi.

Incepand cu ora 18:00, in Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, va fi savarsita Slujba de Priveghere inchinata Sfintei Mari Mucenite Ecaterina si Sfantului Mare Mucenic Mercurie.

Duminica, incepand cu ora 8:00, va fi savarsita Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in Catedrala Nationala, urmata la ora 9:00 de Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire.

Sfanta Liturghie va incepe la ora 10:30 si va fi savarsita in interiorul Catedralei Nationale. La ora 13:00, racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei si cea cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi, dupa inchinarea acestora in Sfantul Altar.

Credinciosii care doresc sa participe la slujba de sfintire a altarului sunt asteptati pe esplanada din fata catedralei, unde vor putea urmari slujba pe ecranele special montate.

Conform spatiului interior disponibil, in timpul Sfintei Liturghii vor avea acces in interiorul catedralei cei 2.000 de invitati oficiali.

Insa, dupa finalul Sfintei Liturghii, toti credinciosii pelerini ortodocsi prezenti vor avea acces in catedrala, atat in ziua sfintirii (25 noiembrie), cat si in zilele urmatoare (26-29 noiembrie, "zilele sfintirii"), avand posibilitatea sa se inchine in Sfantul Altar, nou sfintit.

In seara zilei de duminica, incepand cu ora 18:30, va avea loc un concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane, cu participarea Grupului psaltic "Tronos", a Orchestrei reprezentative a Armatei Romane si a Orchestrei Nationale "Lautarii din Chisinau".

Iata restrictiile de trafic impuse in Bucuresti de sfintirea Catedralei Neamului

Citeste si BOR aduce credinciosii cu autocarele la sfintirea Catedralei Mantuirii. Invitatilor speciali li se da o masa la Marriott

Fara aviz ISU

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a confirmat pentru Recorder ca nu a dat aviz pentru evenimentul de sfintire a Catedralei Mantuirii Neamului, care se va desfasura duminica si la care sunt asteptati 30.000 de credinciosi, evenimentul urmand sa se desfasoare "pe raspunderea proprietarului".

Legea interzice desfasurarea oricaror evenimente publice pe un santier deschis, asa cum este, in acest acest moment, Catedrala Mantuirii Neamului.

"Este ilegala punerea in functiune a unei cladiri aflata in stadiu de executie, la care nu s-a facut receptia si pentru care nu a fost obtinuta autorizatia de incendiu, potrivit legii 307/2006", sustine Daniel Vasile, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Asa cum a anuntat Patriarhia, Catedrala Mantuirii Neamului se afla in acest moment in stadiul "la rosu", constructia urmand a fi finalizata in anul 2024. Iar costurile au crescut de la an la an. Daca in 2017 Biserica anunta ca a cheltuit 50 de milioane de euro si ca mai are nevoie de 20 de milioane, pana acum suma a sarit deja de 120 de milioane de euro si constructia e departe de a fi finalizata, informeaza ProTV.

Pentru ca nu poate obtine aviz de securitate pentru o constructie aflata in acest stadiu, BOR a trimis o simpla instiintare Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

"Am luat la cunostinta, la nivelul ISU, despre intentia organizarii acestui eveniment si despre numarul ridicat de participanti. Totusi, desfasurarea evenimentului in interiorul santierului se face exclusiv pe raspunderea proprietarului, a organizatorului", a explicat Daniel Vasile.

Reprezentantii ISU au precizat ca, desi vor fi pusi in situatia de a participa la o actiune ilegala, vor face tot ce le sta in putinta pentru ca ziua de duminica sa nu fie marcata de niciun eveniment special.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#sfintire Catedrala Neamului, #Iohannis primeste patriarh Daniel Bartolomeu, #program sfintire Catedrala Neamului , #Catedrala Mantuirii Neamului