Prognoza sumbra a unui medic: "Bucurestiul va ajunge in doua saptamani la peste 1.000 de cazuri noi pe zi daca nu se introduce carantina maine"

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 20:14
13987 citiri
Prognoza sumbra a unui medic: "Bucurestiul va ajunge in doua saptamani la peste 1.000 de cazuri noi pe zi daca nu se introduce carantina maine"
Octavian Jurma a fost medic si cercetator FOTO Facebook/ Octavian Jurma

Cresterea alarmanta a numarului de cazuri noi de COVID-19 ii ingrijoreaza pe specialisti. Un doctor din Timisoara este de parere ca, daca imbolnavirile vor urma trendul crescator, sistemul medical ar putea ceda in foarte scurt timp.

Octavian P Jurma, fost medic si cercetator, pensionat pe caz de boala, scrie pe pagina sa de Facebook despre pericolul acestei cresteri a numarului de infectari zilnice.

"A debutat saptamana in care COVID-19 va da desteptarea la multi romani si sper ca si la guvern. Rata de pozitivare de luni a fost uriasa, 25 de cazuri la fiecare 100 de teste si anunta pierderea iminenta a abilitatii noastre de a urmari epidemia.

Prognoza pentru varful de saptamana asta (miercuri sau joi) este in jur de 2.600 de cazuri noi (in intervalul definit de suportul de la 2.086 si plafonul de la 3,227).

Exista deci o posibilitate reala sa depasim inca de saptamana asta 3,000 de cazuri pe zi in conditiile in care orice am face maine, va dura doua saptamani sa isi produca efectul.

Lipsa de teste ne orbeste si ne handicapeaza in lupta cu COVID-19. Daca vom continua sa luam masuri reactive cand nu testam suficient mereu vom fi cu doua saptamani in urma epidemiei.

La o medie de peste 2.000 de cazuri noi pe zi sistemul medical romanesc va ceda in 2-3 saptamani. Suntem deja la 1.900. Ce vom face la o medie de 2.500 saptamana viitoare sau 3.000 peste doua saptamani?", ascris medicul Octavian P Jurma pe pagina sa de Facebook.

"Tot mai multe persoane publice se vor imbolnavi"

El mai spune ca Bucurestiul va ajunge "de unul singur in doua saptamani la peste 1.000 de cazuri noi pe zi daca nu se introduce carantina maine".

"Tot mai multe persoane publice (care au un cerc mai larg de contacte) se vor imbolnavi dar virusul va ajunge si in cercul Dunbar (250 de cunoscuti) al fiecarui bucurestean", a mai transmis medicul.

Octavian P Jurma mai transmite ca situatia este identica si in Moldova, unde doar Botosani mai tine piept epidemiei, si ca sistemul medical va fi lovit in urmatoarele zile de valul care a debutat saptamana trecuta.

"Purtati masca in spatiul public"

"Este imperativ sa purtati masca in orice spatiu public, sa pastrati distanta sociala si sa evitati orice eveniment social in judetele cu DM3 peste 80.

Pentru a pastra capacitatea de monitorizare a numarului de cazuri in urmatoarea perioada de crestere majora a fost necesara modificarea scalei DM3. Am adaugat o noua treapta pe scara logaritmica binara a indicatorului DM3-COVID19.

Valorile si modul de calcul nu se modifica, are loc doar o schimbare in codul de culori prin introducerea intervalului 80-160 si peste 160" mai transmite fostul medic.

Noua harta generata astfel este mai usor de citit in conditiile unor valori tot mai crescute a numarului mediu de cazuri din judete. Acum se vede mai usor cat de mare este incidenta in Bucuresti si Neamt, singurele judete cu DM3 peste 160.

Restrictii dure in Bucuresti incepand cu 7 octombrie: se inchid restaurantele si cafenelele la interior. Spectacolele si concertele - interzise

Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Decizie majoră în instanță în cazul vedetei TV care ar fi fost agresată sexual de un medic. Avocat: ”Am bănuit asta!”
Avocatul Adrian Cuculis a revenit cu noutăți în cazul concurentei de la iUmor, care acuză un medic stomatolog de viol. „Schimbare majoră în dosarul medicului dentist acuzat de multiple...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#coronavirus, #cazuri noi, #carantina, #medic, #Octavian Jurma , #medici