Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Profesorul Rafila, despre noile restrictii impuse de autoritati: "O sa vedem in urmatoarele doua saptamani daca au avut efect"

Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 08:38
2034 citiri
Profesorul Rafila, despre noile restrictii impuse de autoritati: "O sa vedem in urmatoarele doua saptamani daca au avut efect"
Foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, membru in Comitetul Executiv al OMS, a spus marti seara ca "numai timpul" va demonstra daca noile masuri restrictive isi vor face efectul. El a spus ca in acest moment nu se poate spune cu exactitate daca este cazul amanarii alegerilor parlamentare, deoarece inca nu a trecut suficient timp de la cele locale.

"Numai timpul ne va demonstra si o sa vedem peste o saptamana, doua daca aceasta crestere se stabilizeaza si eventual incepe sa scada numarul de cazuri. Acela va fi momentul adevarului, trebuie sa vedem efectul masurilor in viata reala", a spus Alexandru Rafila, despre noile restrictii pentru prevenirea raspandirii bolii, la postul Digi 24.

Despre avertismentul OMS, el a spus ca "nu se rezolva relaxarea oamenilor". "Trebuie sa intelegem ca si oamenii au o limita de tolerabilitate. Nu poti sa tolerezi la nesfarsit o masura care iti modifica viata de zi cu zi. Mai degraba convingerea si parteneriatul cu oamenii este acela care poate sa rezolve o problema", a completat el.

Profesorul a precizat ca utilizarea mastilor in spatii deschise se va realiza daca oamenii inteleg pericolul si vor sa faca acest lucru: "Nu poti sa pui pe cineva sa urmeasca populatia, ca sa vada cine poarta masca si cine nu. Trebuie sa existe colaborarea populatiei si specialistii de la Grupul de Comunicare Strategica probabil ca ar trebui sa lucreze mai intens pe zona de comunicare si explicare".

Alexandru Rafila a precizat ca nu poate sa lege aceasta crestere de alegeri, pentru ca "am avut 2.000 de cazuri pe zi in primele zile care au urmat alegerilor, deci nu a fost un efect direct. (...) Sa asteptam sa vedem ce se intampla saptamana asta si puteam sa avem o concluzie mai apropiata de adevar".

Specialistul nu s-a putut pronunta cu privire la amanarea alegerilor parlamentare: "Sa mai asteptam cateva zile pana se fac doua saptamani de la data la care s-au desfasurat alegerile locale".

In legatura cu "scenariul catastrofal" de 4.000 de cazuri noi pe zi, Alexandru Rafila a raspuns ca "scenariul catastrofal este acela la care numarul de cazuri pe zi blocheaza sistemul de sanatate, accesul la servicii de sanatate, accesul in sectiile de terapie intensiva si ridica mortalitatea".

"Acela este scenariul catastrofal. Daca discutam de 4.000, de 3.000 sau de 4.500, asta e altfel de discutie, dar acela este momentul, momentul in care sistemul de sanatate nu mai poate sa preia toate persoanele care trebuie internate si tratate, mai ales in zonele de terapie intensiva. N-ai de unde sa stii exact la cat se va opri, depinde cine se imbolnaveste. Daca nu vom reusi sa protejam pacienti din categoriile vulnerabile, atunci sistemul se va bloca", a subliniat reprezentantul Romaniei la OMS.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Alexandru Rafila interdictii, #Alexandru Rafila covid, #Alexandru Rafila coronavirus , #medici