"Lockdown-ul de 30 de zile poate întrerupe circulația virusului". Șefa Societății Române de Epidemiologie invocă nevoia unor restricții dure INTERVIU

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 21:30
9488 citiri
"Lockdown-ul de 30 de zile poate întrerupe circulația virusului". Șefa Societății Române de Epidemiologie invocă nevoia unor restricții dure INTERVIU
Profesorul Doina Azoicăi spune că numărul cazurilor va crește/ FOTO OAMR Iași Facebook

România va deconta și în perioada următoare lipsa unor măsuri restrictive luate mai din timp, susține profesorul Doina Azoicăi, șefa Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat Ziare.com.

Medicul susține că dacă inițial carantinarea zonală în localitățile cu incidență foarte mare ar fi putut reprezenta o soluție, acum nu mai poate fi vorba doar de așa ceva, un lockdown de patru săptămâni fiind unica variantă prin care numărul cazurilor grave și cel al deceselor ar putea scădea, progresiv. "Autoritățile au de ales între a fi populare și a avea oameni morți pe conștiință", a explicat profesorul Doina Azoicăi.

Ziare.com: Cum vedeți situația epidemiologică din România din momentul de față?

Profesorul Doina Azoicăi: Ne îngrijorează numărul de cazuri. Din aceste cazuri zilnice provin și decesele și cazurile grave. De fapt, consecințele cazurilor raportate azi, peste 17.000, vor fi văzute abia în săptămânile următoare. Dacă numărul de cazuri raportate este mare, atunci putem estima că și numărul deceselor va fi mare. Deja numărul deceselor este foarte mare. Noi am ajuns la o medie de 450 - 500 de decese pe zi, este enorm. Conform previziunilor, vor fi și mai multe decese. Situația este gravă pentru că circulația virusului este necontrolată, liberă. Aici trebuiau să intervină măsurile de carantină. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva ci, din punctul meu de vedere, ar fi necesar un lockdown. Trebuie întreruptă circulația virusului.

În ce măsură ajută certificatul verde?

Certificatul verde ar fi doar o măsură minoră care ar putea reduce circulația virusului. În prezent, populația vaccinată și cea nevaccinată circulă și își continuă activitățile ca și când lucrurile ar fi normale. Dar nu sunt. Este o urgență, e o situație de criză cu care ne confruntăm.

Care sunt, în astfel de condiții, soluțiile?

O măsură eficientă ar fi carantinarea zonală în zonele unde incidența este foarte crescută. Ilfov și Bucureștiul ar trebui să intre în carantinare zonală. Ulterior, celelalte orașe, cum sunt Clujul și Timișoara, ar trebui să fie carantinate. Pe lângă carantinare, trebuie recuperate persoanele care nu s-au vaccinat deloc. Ele trebuie să se vaccineze într-un timp cât mai scurt. Este necesară o campanie susținută, așa cum a fost la început, când erau cozi la vaccinare. Pe lângă asta, suplimentar poate fi utilizat acel certificat verde care oricum nu e funcțional pentru că verificările nu se fac în mod corespunzător.

Ce poate face populația pentru a se proteja?

Este esențial să evite locurile în care sunt aglomerări de persoane. Purtarea măștii în spații închise este obligatorie și la fel și în spațiile deschise. Nu trebuie să fie 100 de persoane pentru ca să existe un risc. E suficient să fie patru persoane laolaltă într-un spațiu deschis. La fel, este important să se dezinfecteze cu soluții dezinfectante pe mâini. Oamenii nu mai sunt la fel de riguroși cum erau la început. Pe lângă carantinarea zonală sau lockdown în cea mai avansată formă, este nevoie de respectarea acestor măsuri de bun simț.

De ce este nevoie de lockdown?

Situația trebuie să intre în normal. Un lockdown din punctul meu de vedere nu ar trebui să dureze doar două săptămâni, ci cel puțin patru pentru a putea vedea rezultatele care oricum vor veni progresiv, treptat. Dacă lockdown-ul durează o lună, efectele pot fi văzute prin scăderea ratei de infecție și a deceselor după minimum 14 zile. În perioada aceasta de lockdown riscul de a se infecta este la o proporție mai mică de persoane. Și atunci, după o perioadă de lockdown de 30 de zile, în următoarele 14 zile, cât e ciclul de manifestare al infecției, ar trebui să înregistrăm scăderi dar nu să mergem brusc la zero. E o scădere progresivă, așa cum spuneam.

Cât de importantă este imunizarea celor cu schemă completă cu a treia doză?

Este foarte importantă. Aici vorbim de cei care au mai mult de șase luni de la cea de-a doua doză și nu de cei care au trecut și prin boală. În cazul acestora din urmă se consideră că boala a fost booster. Dar a treia doză este absolut necesară la persoanele cu comorbidități, adică pacienții cronici, cu cancere, cu imunosupresie. În șase luni de zile, anticorpii lor scad chiar dacă au vaccinare cu două doze. Sunt studii făcute în Canada, în SUA care demonstrează că protecția după un interval de timp scade, ca la orice vaccin. Nu e o surpriză. Dacă nu a fost un răspuns imun de foarte bună calitate, persoanele respective sunt susceptibile să se infecteze.

Totuși, vaccinații care se infectează nu fac forme grave.

Mai exact, 91,4% dintre nevaccinați au făcut forme grave și deces. Vaccinarea poate să prevină aceste situații pentru că scade riscul de forme severe și deces.

În ce măsură în statele din afară au fost recomandate măsuri de lockdown de către epidemiologi?

În mare măsură. Noi ca și medici, că suntem infecționiști, că suntem epidemiologi, am cerut prin Institutul de Sănătate Publică (INSP) și prin forurile pe care le reprezentăm, măcar o carantină zonală. Dar acestea sunt decizii politice. Noi, ca și corp medical, putem recomanda măsuri, dar nu le putem pune efectiv în aplicare. INSP a făcut demersul oficial să solicite acea măsură și Comitetul Național pentru Situații de Urgență a respins propunerea deși toți colegii mei medici au atenționat încă din august că va veni un moment în care va fi nevoie de lockdown. Atunci când incidența crește progresiv stabilești o măsură care nu e ușor de luat și nu e nici populară dar ai de ales între asta, respectiv a fi popular, și a avea oameni morți pe conștiință.

La ce să ne așteptăm în perioada următoare?

O să crească numărul de cazuri. Nu suntem în vârful pandemic și e greu de spus când va fi acest vârf. Când vom avea o stabilitate de tip platou sau când avem o tendință semnificativă de scădere zilnică și constantă a numărului de cazuri putem spune că am depășit vârful pandemiei. Este important să vedem că scade numărul celor internați în terapie intensivă, că scade numărul de cazuri, că sunt mai puține decese.

Ce spun medicii? Care este situația în spitalele din Iași?

Sunt sufocați de numărul de cazuri. Terapiile intensive sunt pline. Sunt situații în care sunt ținuți oamenii în unitățile de primiri urgențe pentru că nu există loc în terapie intensivă. Iar în terapiile intensive ca să se elibereze un loc trebuie să moară oameni. Situația e mai mult decât gravă. E ca în Lombardia când a început pandemia. Doar că atunci nu exista vaccinare, nu existau atâtea informații. Or la noi sunt vaccinați doar 34% din români.

Ieri, numărul celor vaccinați cu prima doză a depășit numărul celor vaccinați cu a doua și a treia doză.

E un semn pozitiv. Înseamnă că persoanele care nu s-au vaccinat au realizat că vaccinarea este o soluție ca să se protejeze. Vaccinul nu e panaceu, dar e o soluție, alături de protecție și de evitarea riscului. Oricum, un potențial lockdown trebuie să fie valabil pentru toți, indiferent că sunt vaccinați sau nevaccinați. Școlile intră în online. Dacă îi dăm voie celui care e vaccinat să între în magazin și celui care nu e îi interzicem, aici apare încăierarea. Măsurile trebuie să fie pentru toată lumea.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#doina azoicai, #lockdown, #doina azoicai lockdown romania, #cazuri covid, #coronavirus, #cazuri coronavirus, #interviu doina azoicai , #coronavirus