Procedura in premiera in tratamentul hipertensiunii arteriale

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 11:51
8142 citiri
Procedura in premiera in tratamentul hipertensiunii arteriale

Denervarea arterelor renale este o interventie utilizata in premiera in sistemul privat de sanatate din Romania si a fost efectuata sambata, pentru prima data, la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala Med New Life (MNL) ce are punct de lucru in incinta Delta Hospital din Bucuresti.

Noua metoda se adreseaza pacientilor cu hipertensiune arteriala rezistenta, care nu raspund la tratament (cel putin trei medicamente, dintre care unul sa fie un diuretic) se arata intr-un comunicat de presa.

Interventia a fost efectuata la un barbat de 54 de ani, care provine dintr-o familie cu istoric de boli cardiovasculare si la care afectiunea s-a manifestat de la varsta de 4 ani. In prezent, la cea mai mica enervare, tensiunea sistolica a pacientului poate creste pana la 260 mmHg.

Pe parcursul anilor a prezentat reactii adverse (edeme, greata etc.) si in continuare nu are nici un raspuns la tratament. In anul 2006 a suferit un atac vascular cerebral (AVC), in urma caruia a urmat si tratament cu anticoagulant, timp de 2 ani. Este foarte activ si nu are probleme de glicemie sau colesterol, consumul de sare a ajuns de la moderat la 0, nu fumeaza si nu consuma alcool.

Pana acum pacientii cu hipertensiune arteriala rezistenta primeau tratament medicamentos.

La aproximativ 33 % dintre acesti pacienti tratamentul medicamentos nu are efect, ei fiind denumiti pacienti cu hipertensiune rezistenta (rezistenta la medicatie).

Avantajul acestei noi proceduri este ca in decurs de cateva saptamani, la peste 80% dintre pacientii tratati, tensiunea arteriala scade, ei vor lua mai putine medicamente sau chiar vor putea renunta la tratamentul medicamentos.

Interventia dureaza aproximativ 45 de minute, se efectueaza sub anestezie locala, iar pacientul pleaca acasa a doua zi dupa procedura.

Costul procedurii in cadrul Centrelor Med New Life este de 27.000 lei.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa si are consecinte grave.

Se apreciaza ca peste un miliard de oameni sufera de aceasta afectiune in intreaga lume, iar aproape jumatate dintre europeni sunt hipertensivi. Pacientii care sufera de hipertensiune arteriala prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima, infarct, comotii cerebrale sau blocaj renal.

Interventia a fost efectuata de o echipa alcatuita din dr. Dan Deleanu, coordonator Cardiologie Interventionala Med New Life si sef al Sectiei de Cateterism Cardiac Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C.C. Iliescu', dr. Rares Nechifor, dr. Karl Stangl, medic primar cardiolog cu specializare in cardiologie interventionala la Clinica Charite de la Universitatea din Berlin, coordonatorul interventiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#hipertensiune arteriala interventie premiera , #medicamente