Primele nemultumiri ale sindicalistilor in privinta salarizarii unitare: Introduce un mecanism mafiot de performanta

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 17:09
8077 citiri
Primele nemultumiri ale sindicalistilor in privinta salarizarii unitare: Introduce un mecanism mafiot de performanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul Guvernului privind salarizarea unica a bugetarilor ridica mai multe probleme, sustine presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care critica, printre altele, faptul ca legea e ambigua, permite interpretari si introduce un "mecanism mafiot de performanta".

Guvernul Ciolos a prezentat public proiectul de lege privind salarizarea unitara a bugetarilor, urmand ca acesta sa ajunga pe masa viitorului Parlament, rezultat in urma alegerilor din 11 decembrie.

Intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com sub semnatura lui Bogdan Hossu, este semnalat mai intai faptul ca din lege "in continuare sunt excluse entitati, in mod nejustificat, precum BNR, ASF etc".

Apoi, legea comprima primele 41 de clase, datorita cresterii salariului minim la 2.000 de lei, se mai arata in comunicatul citat.

Guvernul nu a cazut de acord cu sindicatele pe salariul minim pentru 2017. Iata variantele de lucru

Pe de alta parte, va continua neaplicarea unitara a legii, "deoarece Ministerul Muncii nu isi asuma aplicarea printr-o metodologie unitara", totul fiind lasat la latitudinea ministerelor, "deci a interpretarii personale a unor persoane de la departamentele de resurse umane".

"Suntem aruncati in aceeasi ambiguitate, se dau cresteri procentuale, care vor genera interpretari personale, in loc sa se dea cate o grila clara pentru fiecare an de aplicare (din cei 6 ani prevazuti) ", se mai arata printre altele in comunicatul citat.

Noile salarii ale bugetarilor: Ce sporuri pot primi si cat e bonusul de doctorat

Totodata, sporurile de performanta "sunt lasate sa fie stabilite de catre ordonatorul principal, deci se introduce un mecanism 'mafiot' de performanta; criteriile de performanta specifice nu sunt definite sau clarificate, fiind lasate, impreuna cu procedura de stabilire, la latitudinea angajatorului (cati au calitatea, pregatirea de a face acest lucru?) ", sustin sindicalistii.

O alta nemultumire este legata de faptul ca sporul de 30% introdus pentru posturi greu ocupabile dureaza 12 luni, dar nu se spune ce se intampla dupa aceea.

In ceea ce priveste sporul de doctorat, nu se specifica faptul ca doctoratul trebuie sa fie pe domeniul in care persoana respectiva activeaza.

Cartel Alfa semnaleaza o serie de ambiguitati legate de exprimare sau de cumulul de functii si considera ca faptul ca "orele suplimentare nu se platesc pentru personalul cu timp partial este o aberatie care poate deveni periculoasa prin generalizare".

O alta eroare ar fi aceea ca "nu exista un echilibru intersectorial", adica:

"a) general maior, contraamiral are clasa 68, profesor universitar cu 25 ani vechime are 71, medic primar are 67, registrator comercial IA (oficiu nat. registru comert) are 73, judecator cu peste 20 ani are 99

b) ingrijitor prescolar cu studii M/G are clasa 14, sora medicala sau maseor studii M are 8, functionar corespunzatoare grad agent-agent sef principal de politie/penitenciar are 12, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist, parinte spocial cu studii M/G are 12".

Mentionam ca aceasta impartire pe clase este specifica sistemului bugetar: Cu cat ai clasa mai mare, salariul aferent este mai substantial.

"In concluzie este o lege proasta si trebuie lucrat mai mult pentru a face o lege adecvata", sustine Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

C.B.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Cartel Alfa lege salarizare unitara, #lege salarizare bugetari Ciolos , #salariu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
publicati in paralel si averea de milioane de euro a tovarasilor
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Inca nu ati inteles ce este un sindicat, la ce foloseste si